IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да успеете на Wall Street? Учете покер, не икономика

Според ново изследване стратегическото усъвършенстване в смисъла на анализиране на поведението на другите хора е било най-успешният фактор при търговия

19:04 | 05.01.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Може би най-известният експеримент в търговията, извършван някога, е когато инвеститорът в суровини Ричард Денис се хваща на бас с партньора си Уилям Екхард през 1983 г., че може да обучи група аматьори – наречени „Костенурките“ – да бъдат успешни търговци на фючърси. Басът се решава с предоставянето на Костенурките на реални пари за търговия. Накрая Костенурките поставиха впечатляващ рекорд, позволявайки на Денис да спечели.

Макар че експериментът разрешава въпроса в представите на повечето хора, на него му липсват прозрачността, контролът и статистическата строгост, изисквана от академичните учени, пише финансистът и писател Арън Браун за Bloomberg. Затова оттогава насам учените се стремят да разберат успеха в търговията чрез различни проучвания – усилия, които не остават незабелязани от компании, които са в бизнеса с търговия с финансови активи.

Последното подобно проучване идва от подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк, изготвено съвместно с University of Southern California и University College London. За доклад, озаглавен „Стратегическо усъвършенстване и търговска печалба: експеримент с професионални търговци“, авторите набират 56 професионални трейдъри и също толкова голяма контролна група от студенти и оценяват тяхното представяне в компютърно симулирана игра за търговия. След това те тестват участниците за широк набор от специфични умения, за да видят кои са били свързани с успеха им в търговията.

Основно откритие е, че сред студентите единственият успешен прогнозен елемент за успех в търговията е бил общата интелигентност. Сред професионалните трейдъри обаче нито интелигентността, нито други личностни качества и когнитивни умения са имали голямо значение. Успехът не е зависил от фундаментално прозрение за стойността. Това, което е имало значение, е било стратегическото усъвършенстване в смисъла на анализиране на поведението на другите хора до високи нива.

Това напомня за народната мъдрост, откривана в покера, че „начинаещите мислят за картите си. С малко опит те започват да мислят за картите на другия. Покерът започва, когато мислиш за това какво мисли другият за твоите карти“. Докладът на Фед предполага, че професионалните трейдъри играят покер, а студентите играят игри като шах, табла или блекджек, които зависят от интелигентността, а не от отгатването какво мислят другите хора.

Повечето хора ще приемат това за сравнително интересен факт. Не е изненадващо, тъй като знаем, че професионалните трейдърски организации използват покера и други стратегически игри, за да избират и обучават трейдъри. Но откритията на доклада отиват отвъд твърдението, че стратегията е ценна за търговията. Те предполагат, че други неща като интелигентността, рисковите стратегии, личностните качества или познанието на фундаменталната стойност нямат значение – или поне са толкова равномерно разпределени между трейдърите, че не могат да бъдат използвани, за да прогнозират успеха.

Нещо повече, докладът и много преди него в тази област си противоречат с резултата в експеримента с Костенурките, който предполага, успехът в търговията е въпрос на следване на определени правила, а не на нещо в ума или личността на трейдъра. Конвенционалната мъдрост на Wall Street е, че има умствени качества, които са предпоставка за успешна търговия, но има много варианти, а не само едно стратегическо умение. Покер играчите понякога правят добри трейдъри, но невинаги. А играчите на шах, табла или други подобни игри могат да успеят по различни начин. Освен това, какъвто и суров талант да има човек, се смята, че успехът изисква продължително чиракуване. За разлика от това, докладът на Фед не открива никакво предимство на годините образование или опит или други показатели за търговия.

На кой трябва да вярвате? Експериментът с Костенурките и традиционната мъдрост на Wall Street имат едно огромно предимство, тъй като те се основават на реални хора, търгуващи с голям обем пари на реални финансови пазари. За съжаление, това прави контролираното експериментиране непосилно скъпо. Официалните изследвания и друга академична дейност, извършена в лабораторни условия, правят резултатите много по-научни, но с цената на това, че им липсва един слой от реалността. Проучването на Фед използва изключително усъвършенствана симулация на търговия, но тя си остава симулация със сравнително малки залози в долари.

Ако не сте трейдър, но искате да станете такъв, за самия себе си или за някоя институция, проучването предполага, че трябва да играете покер, а не да посещавате класове и да учите теория на игрите по икономика. Конвенционалната мъдрост казва, че трябва да развиете своите сравнителни предимства, каквито и да са те, и да проучите успешните трейдъри. Ако интересът ви е да разбирате икономическата функция на търговията, проучването предполага, че това е игра, която възнаграждава събирането на информация от офертите на другите и използването на тази инфлация, за да се осигурява ликвидност. Конвенционалната мъдрост предполага, че търговията е по-широко умение, което обединява фундаментална и техническа информация, за да създаде равновесие, при което много различни видове трейдъри изпълняват различни функции.

Разбира се, това е само едно проучване, което няма да изкриви баланса в някоя посока. А резултатите му само предполагат, а не доказват, по-широки последици. Въпреки това, ако обичате повече да играете покер, отколкото да влизате в клас, както и теорията на игрите, отколкото икономиката, това е добра новина. От друга страна, ако разчитате на трейдъри да оценяват фундаменталната икономическа стойност, проучването е лоша новина. То предполага, че те са фокусирани върху това да се надлъжат един други, а не да проучват реалността.

Каквото и да мислите за проучването и възможните последици, винаги е добре да видите, че има внимателен, контролиран, строг анализ в област, където мненията обикновено са много по-силни от условията за тези мнения. Да се надяваме, че това ще предизвика по-задълбочено мислене за търговията – както как да се прави по-добре, така и за ролята ѝ в икономиката – от хора с всякакви мнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още