IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва благодарение на оптимизма около търсенето в Китай*

Пазарите са в очакване на две ключови срещи другата седмица

10:38 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва втора поредна сесия в петък, подкрепен от по-силния от очакваното икономически растеж на САЩ и надежда за бързо възстановяване на китайското търсене, тъй като случаите и смъртните случаи от Covid-19 намаляват спрямо върха от миналия месец, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 27 цента, или 0,31%, до 87,74 долара за барел, а върху американския WTI - с 32 цента, или 0,40%, до 81,33 долара за барел.

„Петролът може да изпита трудности с осъществяването на значителни движения в края на седмицата, тъй като много трейдъри ще чакат да видят какво ще се случи на двете големи събития следващата седмица: виртуалната среща на ОПЕК+ по производството и решението на Федералната комисия по отворените пазари“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Представителите на ОПЕК+ ще се срещнат следващата седмица, за да преразгледат производствените нива на суров петрол на фона на стабилната подкрепа за цените на петрола от силното търсене на самолетно гориво и дизел. Федералният резерв ще вземе решение за поредно увеличение на основните лихви, докато инфлацията се охлажда, а брутният вътрешен продукт се подобрява.

Поскъпването на американския суров петрол беше ограничено заради увеличаването на запасите в хъба Кушинг с 4,2 млн. барела по-рано тази седмица.

Въпреки това петролните пазари намират подкрепа в широкия оптимизъм в първия ден на възобновяването на работата на китайските пазари, тъй като преотварянето на Китай все още играе основна роля в засилването на перспективите пред търсенето, коментира Тин Тенг, анализатор в CMC Markets.

*Към 10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още