IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване на заседанието на Фед и новите насоки на ОПЕК*

Суровият петрол отчете трето поредно месечно понижение през януари въпреки оптимизма около повторното отваряне на икономиката на Китай

09:44 | 01.02.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола нарастват преди заседанието на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква представителите на американската централна банка да повишат основната лихва с 25 базисни пункта в пореден опит да охладят инфлацията, съобщава Bloomberg. Петролните трейдъри очакват и новите насоки за производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, известни с общото название ОПЕК+.

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,14% до 85,58 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate поскъпват с 0,29% до 79,10 долара за барел.

Въпреки че се очаква централната банка на САЩ да осъществи ново увеличение на лихвените проценти на заседанието тази седмица, то вероятно ще бъде само половината от декемврийския ръст от 50 базисни пункта, тъй като инфлацията показва признаци на забавяне.

Петролните трейдъри ще следят и всички насоки от ОПЕК+, включително от Москва. Делегатите прогнозират, че производството ще остане без промяна на среща в сряда преди нов кръг от ограничения на руския енергиен поток, който ще влезе в сила до дни.

Цените на основните петролни сортове в сряда (01 февруари). Източник: Oilprice.com Цените на основните петролни сортове в сряда (01 февруари). Източник: Oilprice.com

Суровият петрол отчете трето поредно месечно ценово понижение през януари въпреки вълната от оптимизъм, че прекратяването на стриктната анти-Covid политика в Китай ще възстанови търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света. Редица индикатори сочат повишено потребление, тъй като активността при мобилността и промишлеността вече нараства.

„Цените на петрола изглежда намират своята основа“, коментира Ип Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte. И все пак, „всяко ястребово решение на Фед може да засили натиска“, добавя той.

Финансираният от индустрията Американски петролен институт междувременно съобщи, че търговските запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили с 6,3 милиона барела през миналата седмица, като запасите от бензин и дизел също нарастват. Официалните данни ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

*Информацията е актуална към 09:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Иш на ПП и ДБ мальките градски партииhttps://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipeline
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
До: khao Батуми долар коги акостира на АMBO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: danchomentata земи кредит, даже бъбрек си продай, зада купиш повече астраханКойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Альо первого апреля,бензиностанцията ли порасна или станахме по-мальки. https://***.youtube.com/watch?v=IvfzKRcePDo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
AstrakhanNYMEX https://***.centralbanking.com/fintech/crypto-assets/7954223/russia-and-iran-discuss-joint-gold-backed-stablecoin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още