IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се стабилизират след тридневен ръст*

Силно влияние върху пазара оказват последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ

09:25 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се стабилизира в четвъртък, след като се вдигна с около 7% в последните три сесии, докато инвеститорите оценяваха последните коментари от представители на Федералния резерв и смесените данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпнаха с 6 цента, или 0,07%, до 85,15 долара за барел, а американският суров петрол WTI остава без промяна в цената си.

Няколко представите на Фед подкрепиха идеята, че лихвените проценти ще трябва да продължат да растат, за да се пребори инфлацията, което постави на фокус опасения за възможно забавяне на търсенето.

Докладът на EIA показа, че използването на рафинериите се е увеличило до най-високото си ниво от декември, а запасите от суров петрол в центъра за съхранение в Кушинг, щата Оклахома, са стигнали до рекордно равнище спрямо юли 2021 г. Запасите от гориво също са се увеличили повече от очакваното.

Суровият петрол преминава през период на променлива търговия от началото на годината, докато инвеститорите търсят сигнали за устойчиво възстановяване на търсенето в Китай, което според някои ще изведе цените над 100 долара за барел. Ключови времеви спредове сигнализират затегнат пазар след скорошни прекъсвания на потоците от Норвегия и Азербайджан.

„Участниците продължават да чакат за по-ясни сигнали за това как китайското търсене и руското предлагане ще се развият“, коментира Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител на стратегията по суровините в ING Groep. „Политиката на Фед за предстоящите месеци добавя дори по-голяма несигурност на петролния пазар и рисковите активи като цяло“, допълва той.

* Информацията е актуална към 8:43 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още