IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, притиснат от ръста в американските запаси и ускорената инфлация*

Запасите от суров петрол в САЩ набъбнаха тази година, за да достигнат най-високото си ниво от средата на 2021 г

10:00 | 15.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява след данните за значително нарастване на американските запаси от "черно злато", а инвеститорите преразгледаха перспективите за паричната политика в САЩ на фона на инфлация, която остава нажежена, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) отчете ценови спад от 1,4% до 78 долара за барел. Американският петролен институт (API), финансиран от сектора, заяви, че търговските запаси от петрол в САЩ са нараснали с 10,5 млн. барела през миналата седмица. Данните значително изпреварват прогнозата от проучване на Bloomberg за ръст от 2 млн. барела. Официалните данни ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Инвеститорите продължават да се опитват да преценят до какво ниво ще достигнат лихвените повишения на Федералния резерв на САЩ в битката му с инфлацията. Потребителските цени нараснаха с 0,5% през януари, записвайки най-големия си ръст за последните три месеца, като годишната инфлация достигна по-високите от очакваното 6,4%.

Петролните цени се понижават тази седмица въпреки плана на Русия да намали доставките, тъй като западните санкции се затягат на фона на продължаващата войната на Москва в Украйна и множеството признаци, че китайските рафинерии привличат повече товари, докато икономическата активност в страната се засилва.

Решението на САЩ да продава петрол от своите стратегически резерви също натежава върху петролните цени, притиснати и от очакванията за по-високи лихви и от по-силния долар.

Петролните цени се понижават на фона на данните за ръста при американските запаси през последната седмица. Източник: API/Bloomberg Петролните цени се понижават на фона на данните за ръста при американските запаси през последната седмица. Източник: API/Bloomberg

„Посоката на движение в близко бъдеще изглежда по-скоро надолу, отколкото нагоре“, коментира Вишну Варатан, ръководител на отдела за анализ на азиатската икономика и стратегия в Mizuho Bank Ltd., позовавайки се на нови фактори, включително очакванията за по-високи лихвени проценти.

Запасите от суров петрол в САЩ набъбнаха тази година, за да достигнат най-високото си ниво от средата на 2021 г., след като се увеличиха за последните седем поредни седмици. Запасите от бензин и дестилати също нарастват през миналата седмица, показват оценките на API.

Базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ) се очаква да публикува своя месечен преглед на пазара на петрол по-късно в сряда, предлагайки на трейдърите актуални виждания за тенденциите в търсенето и предлагането през 2023 г. Във вторник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви, че очаква малко по-затегнат глобален пазар на петрол спрямо предходната си прогноза.

*Данните са актуални към 9:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още