IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на OTP Bank и Mol повлякоха надолу борсата в Будапеща

Повечето от останалите важни източноевропейски фондови борси приключиха сесиите си в сряда с ръстове

23:18 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на MOL поевтиняха в Будапеща. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Акциите на MOL поевтиняха в Будапеща. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Повечето от най-важните източноевропейски фондови борси приключиха сесиите си в сряда с ръстове. Единствено в Унгария курсовете спаднаха, докато борсите в Полша, Русия и Чехия отбелязаха ръстове, предава dpa-AFX. 

В Прага индексът PX се повиши с 0,54% до 1421,38 пункта. Ръст от почти два процента на силно претеглените акции на Vig подкрепи чешкия бенчмарк индекс, както и поскъпване с 1,4 процента на комуналната компания CEZ .

Във Варшава Wig-20 се повиши с 0,45% до 1856,22 пункта. По-широкият Wig затвори с ръст от 0,53% до 60 502,07 пункта.

Сред тежкопретеглените компоненти в Полша акциите на минната компания KGHM се повишиха с 3,8%. Книжата на PKO Bank Polski също бяха търсени, с ръст от 0,9%, както и акциите на застрахователя PZU, с ръст от 0,4%. Акциите на PKN Orlen, от друга страна, поевтиняха с 0,6%. 

Цените на акциите на групата за обществено хранене AmRest се понижиха с 5,2% в сряда. Експертите от Erste Group вече прогнозираха поевтиняване  в навечерието на търговската сесия заради тримесечните данни на компанията. 

Московската фондова борса остана стабилна. Индексът RТS приключи търговската сесия с ръст от 1,01% на ниво от 955,81 пункта.

В същото време будапещенският Bux се понижи с 0,33% до 44 631,03 пункта. Поевтиняването на акциите на OTP Bank и Mol засенчи повишението на цените при Gedeon Richter и Magyar Telekom

Виенската фондова борса също затвори с понижение в сряда. Индексът ATX спадна с 1,19% до 3504,74 пункта. Настроението на водещите европейски фондови борси също се влоши чувствително, след като от Германия бяха публикувани изненадващо високи данни за инфлацията.

Неочаквано високите потребителски цени във водещата европейска икономика доведоха до очаквания за по-нататъшно значително повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). По предварителни данни равнището на инфлацията през февруари остана на нивото от предходния месец - 8,7%. Експертите очакваха лек спад. 

Италианската статистическа служба съобщи, че ръстът на БВП за цялата година е достигнал 6,8%, а PMI индексът показа, че промишленото производство във Франция е намаляло след силно представяне през януари, но картината е била по-светла в Италия и Испания.

Според експертите тези данни трябва да засилят натиска върху ЕЦБ да продължи да повишава лихвените проценти. Един от анализаторите очаква повишение на лихвата с 0,50 процентни пункта не само през март, но и на следващото заседание през май. По-високите лихвени проценти обикновено оказват влияние върху цените на акциите.

Във Виена акциите на Verbund оказаха значителен натиск върху ATX. Книжата на доставчика на електроенергия поскъпнаха с 5,4%. EVN, колега от бранша, поевтиня с 1,7%. В цяла Европа акциите на енергийните доставчици бяха избягвани в средата на седмицата.

Сред силно претеглените банки също навсякъде имаше негативни. Акционерите на Bawag трябваше да запишат минус от 0,8%. Акциите на Erste Group поевтиняха с 2,6%, след като предишния ден поскъпнаха с повече от 5% в отговор на положителните бизнес резултати.

Raiffeisen Bank International (RBI) отбеляза малък минус от 0,1%. Според материал в седмичника Falter банката може да се заинтересува от останките на Sberbank Europe, дъщерното дружество на руската „Сбербанк“. В момента Sberbank Europe е в ликвидация - след като се срина малко след началото на войната в Украйна.

С представянето на финансовите резултати Flughafen Wien попадна във фокуса на инвеститорите. Летищният концерн отбеляза силно икономическо възстановяване след дъното заради коронавируса през миналата година: нетната печалба се повиши от 6,6 до почти 128 млн. евро, а оборотът е нараснал с почти 70% до почти 693 млн. евро.

Анализаторите на Erste Group написаха в първоначалната си оценка, че данните надхвърлят собствените им и пазарните очаквания както по отношение на продажбите, така и на печалбата. Резултатите показаха, че пътуванията и въздушният транспорт са се възстановили стабилно след пандемията. Акциите на летищната група поскъпнаха с 3,4%.

Книжата на Voestalpine поскъпнаха с 0,1% до 35,04 евро въпреки по-негативно експертно мнение. Bank of America понижи инвестиционния си рейтинг за групата от „купувай" на "неутрален" и изчисли целева цена от 35 евро.

В технологичния сектор AT&S добави 1,8%. FACC, от друга страна, се раздели с 2,7%. Акциите на Porr поскъпнаха с 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още