IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия остава на ниво от 8,7% през февруари

Високото равнище засилва натиска върху ЕЦБ за по-нататъшно силно повишаване на лихвените проценти

15:50 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Пазар на закрито във Франкфурт. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg
Пазар на закрито във Франкфурт. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Инфлацията в Германия остана без промяна през февруари. Потребителските цени са се повишили с 8,7% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в сряда въз основа на предварителна оценка.

Икономистите, интервюирани от агенция Ройтерс, очакваха темпът на инфлацията да е на същото ниво. През януари инфлацията също беше 8,7 на сто.

Вследствие на правителствените мерки за облекчаване и донякъде смекчената пазарна ситуация възходящата тенденция при цените на енергията отново отслабна в сравнение с предходния месец. Цените на енергоносителите са се повишили с 19,1% на годишна база след 23,1% през януари. Цените на хранителните продукти са били с 21,8% по-високи на годишна база (през януари - с 20,2%), предава DPA. 

Федералната статистическа служба не отчита темп на базисната инфлация, който не взема предвид динамиката на цените на променливите елементи енергия и храна. Базисната инфлация се смята за добър показател за средносрочната ценова тенденция. Високата базисна инфлация в еврозоната показва, че цените се повишават сериозно.  

Във вторник данните за инфлацията във Франция и Испания бяха по-високи от прогнозираните. Френската инфлация неочаквано нарасна до 7,2% през февруари от 7,0% през януари. Това е най-високият годишен темп във втората по големина икономика в еврозоната от въвеждането на общата валута. Потребителските цени в Испания също се повишиха повече от очакваното - с 6,1%. 

Силната инфлация засилва дебата за бъдещия курс на Европейската централна банка (ЕЦБ). ЕЦБ повиши лихвените проценти в началото на февруари и даде сигнал за ново рязко увеличение през март. След това тя възнамерява да направи нова оценка на ситуацията. 

Президентът на Бундесбанк (германската централна банка) Йоахим Нагел смята, че по-големи стъпки по отношение на лихвените проценти са възможни и в месеците след март. При представянето на годишния баланс на централната банка в сряда той се изказа и в полза на ускоряване на намаляването на баланса на ЕЦБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още