IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за германската инфлация тласнаха надолу европейските пазари

Минният сектор отбеляза ръст от 2,2%, а секторът на комуналните услуги се понижи с 2,6% в сряда

20:20 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари затвориха с понижение в сряда, след като публикувани данни показаха ускоряване на хармонизираната инфлация в Германия през февруари, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с понижение от 0,7%. Минният сектор отбеляза ръст от 2,2%, а секторът на комуналните услуги е надолу с 2,6%.

Euronext, европейският борсов оператор, беше сред най-добре представилите се в сряда, като постигна ръст от 5%. Това се случи, след като той обяви, че се е отказал от офертата си за инвестиционната платформа Allfunds на стойност 5,5 млрд. евро.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,49% до ниво от 7914,93 пункта. Германският DAX отписа 0,39% и завърши деня на ниво от 15 305,02 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,46% до равнище от 7234,25 пункта.

В макроикономически план публикувани в сряда данни показаха, че инфлацията във Франция и Испания се е ускорила неочаквано през февруари.

Хармонизираният индекс на инфлацията в Германия с останалата част от ЕС достигна 9,3% през февруари. Данните за инфлацията в еврозоната трябва да бъдат публикувани в четвъртък.

Италианската статистическа служба съобщи, че ръстът на БВП за цялата година е достигнал 6,8%, а индексът PMI показа, че промишленото производство във Франция е намаляло след силно представяне през януари, но картината е била по-светла в Италия и Испания.

В същото време световните пазари получиха тласък, след като Националното статистическо бюро на Китай съобщи, че официалният му индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността е нараснал до 52,6 пункта през февруари, най-високото ниво от април 2012 г. насам.

Книжата на френската компания за лабораторни изследвания Eurofins Scientific поевтиняха с 13,9%, след като тя обяви по-лоши от очакванията финансови резултати и слаби перспективи за 2023 г. Това е най-големият спад в цената на акциите на компанията от януари 2022 г., когато тя се понижи с 18,4 на сто. Eurofins Scientific съобщи, че спадът в приходите ѝ може да се дължи на намалялото търсене на услугите ѝ, свързани с COVID-19, инфлационните сили, последиците от стачките и проблеми с веригите за доставка, породени от войната в Украйна.

Цената на акциите на автомобилната компания Aston Martin се повиши с 14% благодарение на прогнозите, че ще постигне рентабилност през 2023 г. Тя съобщи, че това ще се дължи ръста на обемите и по-високия брутен марж при „основните“ и „специалните“ ѝ автомобили. Компанията увеличи над два пъти загубите си преди данъци до 495 млн. паунда през 2022 г. спрямо 213,8 млн. паунда през 2021 г., отчасти заради удара от отслабването на британския паунд спрямо американския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още