IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin очаква подобрена рентабилност и ръст на доставките през 2023 г.

Автомобилният производител обяви, че ще продаде 7000 автомобила тази година, след като през миналата успя да достави 6412 превозни средства

12:28 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската група Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc. очаква да подобри рентабилността и да увеличи доставките през 2023 г., след като продължителните проблеми с набавянето на компоненти препънаха доставките на превозни средства миналата година, съобщава Bloomberg.

Автомобилният производител обяви, че ще продаде 7 хил. автомобила тази година, след като през миналата успя да достави 6412 превозни средства, което е приблизително в съответствие с вече понижената прогноза.

„Оставам силно уверен, че ще постигнем целта си да реализираме 10 хил. продажби на едро през следващите години на фона на значително подобрените финансови резултати“, изтъква председателят на компанията Лорънс Строл.

Докато преди Aston Martin беше представян като основен съперник на Ferrari SpA, сега концернът се стреми да намали своя дълг и да се възстанови от нарушените доставки на компоненти.

Производителите на автомобили, включително Mercedes-Benz AG, Renault SA и Stellantis NV, отчетоха стабилни печалби през последните седмици заради високите цени на своите продукти и задържаното търсене.

Въпреки че средата „остава нестабилна“ заради прекъсванията на доставките, Aston Martin посочва, че работи с производителите на части, за да намали въздействието върху производителността тази година. Компанията предвижда доставките да се подобрят през втората половина на 2023 г., когато ще се появят няколко обновени модела в шоурумите.

„Смятаме, че резултатите, перспективите и повторното потвърждение на средносрочните цели трябва да се разглеждат като окуражаващ напредък“, коментира анализаторът на Citi Мартин Уилки в бележка до клиенти.

През последните 12 месеца книжата на британския концерн изтриха около 37% от стойността си.

Все пак Aston Martin продължава да се опитва да постигне обрат при рентабилността. След набирането на 654 млн. паунда свеж капитал и добавянето на суверенния фонд на Саудитска Арабия като нов инвеститор, през януари анализаторите на HSBC понижиха рейтинга на акциите на компанията, изтъквайки, че тя може да бъде принудена да се върне на пазара за нова парична инжекция.

В сряда Aston Martin заяви, че очаква 2023 г. да бъде последната година на значителни капиталови инвестиции в технологията на двигателите с вътрешно горене, тъй като иска постепенно да премине към електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още