IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Великобритания и Скандинавия са лидери при електромобилите в Европа

Продажбите на изцяло електрически автомобили растат с 29 процента в региона, като само Италия отчита спад през 2022 г.

12:11 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Напълно електрическите превозни средства представляват 14 процента от всички нови автомобили, продадени в Европа през 2022 г. Те до голяма степен са подкрепени от силното търсене в Германия, най-големият автомобилен пазар в Европа, и Обединеното кралство. Само Италия регистрира спад за годината в региона, пише Automotive News Europe.

Регистрациите на изцяло електрически превозни средства са се увеличили с 29 процента до 1,58 млн. броя през 2022 г., показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

В своето проучване ACEA включва Европейския съюз (ЕС), Великобритания и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Исландия, Норвегия и Швейцария.

Германия представлява около една трета от обемите, като продажбите на изцяло електрически модели в страната се увеличават с 32 на сто до 471 394 броя. Обединеното кралство е на второ място по обеми с ръст от 40% до 267 203 броя.

Скандинавските страни продължават да показват стабилен растеж в дела на електромобилите. Продажбите в сегмента в Швеция се увеличават с 66 на сто, а тези във Финландия нарастват с 61%. В Норвегия, където електрическите коли представляват около 80% от всички продажби, търсенето на този тип задвижване расте с 22%.

В Швейцария и Дания продажбите на електромобили се увеличават съответно с 26% и с 23 на сто. В Нидерландия ръстът достига 15%.

Лидери при моделите

Два модела на Tesla оглавиха листата на най-продаваните напълно електрически превозни средства в Европа през 2022 г., според данни на Dataforce.

Най-продаваният електромобил е Tesla Model Y, който отчита 137 819 продажби за годината, следван от Model 3 с 92 150 продажби. Електрическият SUV на американския концерн оглавява общите продажби в Норвегия и Швейцария.

Плъгин хибриди

В същото време продажбите на плъгин хибриди в региона се увеличават леко с 2,7% до 1,01 млн. броя. Германия записва ръст от 11 на сто, компенсирайки спадовете на други пазари, като Франция и Великобритания.

SUV Ford Kuga е най-популярният плъгин хибрид с продажби от 57 968 броя, което представлява ръст от 25 процента на годишна, изчислява Dataforce.

Продажбите на чисти хибриди са се увеличили с 8,5% до 2,64 млн. броя, при пазарен дял от 23%, показват данните на ACEA.

Ключовите нови модели включват Toyota Yaris Cross, който през първата си пълна година на пазара генерира близо 100 000 продажби.

ACEA изтъква, че 44 процента от всички продадени автомобили представляват напълно електрически, плъгин хибридни и хибридни превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още