IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводската продукция в еврозоната се завръща към растеж през февруари

Намаляват и разходите за суровини, но активността като цяло остава ниска

14:58 | 01.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Общата активност в производствения сектор в еврозоната се е свила отново през февруари, но производството се е увеличило за пръв път от май миналата година, тъй като веригите на доставка продължават да се възстановяват, показа проучване от сряда.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на S&P Global е спаднал до 48,5 пункта през февруари от 48,8 пункта през януари. Това е в съответствие с предварителните данни, но е под границата от 50 пункта, която отделя растежа от свиването, съобщава Ройтерс.

Индексът, измерващ производството и част от общия PMI, който ще излезе в петък и се смята за по-добър показател за състоянието на икономиката, е малко над границата – 50,1 пункта спрямо 48,9 пункта през януари.

„Незначителното увеличение на производството, отчетено от производителите в еврозоната през февруари, е добре дошла новина, тъй като представлява първото повишение от миналия май и показва по-нататъшно подобряване на основната тенденция от дъното, достигнато през октомври“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

“По-добрата производствена картина отразява преди всичко широкообхватното подобрение на веригите на доставка, като доставките на суровини във фабриките се ускоряват средно до степен, невиждана от 2009 г. насам“, допълва той.

Това възстановяване на веригите на доставка е довело до остро намаляване на тежестта на разходите за заводите. Индексът на цените на суровините е спаднал до 50,9 пункта от 56,3 пункта през януари – най-ниската стойност от септември 2020 г. Производствените цени обаче остават високи.

Всеки сигнал за облекчаване на ценовия натиск вероятно ще бъде приветстван от представителите на Европейската централна банка, които засега не успяват да свалят инфлацията до целта от 2%, въпреки че предприеха най-агресивното затягане на паричната политика в историята на банката.

Очакванията са за ново повишение на основната лихва с 50 базисни пункта, показва анкета сред икономисти на Ройтерс.

Германия

Производствената активност в Германия също продължава да се свива през февруари, но и тук продукцията расте – за пръв път от девет месеца.

Производственият PMI индекс е спаднал до 46,3 пункта от 47,3 пункта през януари. Това е най-ниското му ниво от три месеца и е под границата от 50 пункта. S&P Global обаче вижда някои окуражаващи сигнали.

“Облекчаването на натиска във веригите на доставка е не само подчертано от рекордното подобрение във времето на доставка, но и от първия спад на покупните цени от близо две години и половина“, коментира Фил Смит, директор в икономическия отдел на S&P Global Market Intelligence.

Търсенето обаче остава под натиск, като новите поръчки продължават да намаляват, показва докладът.

Производственият PMI в Германия остава под границата от 50 пункта от юли насам. Според анкета на Ройтерс анализаторите очакваха показание от 46,5 пункта за февруари, в съответствие с по-ранните данни.

Франция

Във Франция производственият PMI бе ревизиран леко надолу за февруари до 47,4 пункта от предварителната оценка от 47,9 пункта. През януари показателят отчете петмесечен връх от 50,5 пункта.

Последните данни показват влошаване на здравето на производствения сектор, тъй като продукцията се е свила с най-бърз темп от четири месеца, а новите поръчки са спаднали с най-много от октомври.

Покупателната активност също отчита сериозен удар, но и тук инфлацията при разходите за суровини се забавя до най-ниското си ниво от септември 2020 г., а производствените цени са се увеличили с най-бавния си темп от почти две години.

Италия

Италия е светъл лъч сред страните в еврозоната, тъй като производственият PMI индекс там продължава да се покачва, след като достигна 50,4 пункта през януари. За февруари данните показват 52 пункта, като това е най-острият ръст от април насам. Фабричното производство расте стабилно през периода, подчертано от първото увеличение на новите поръчки от 10 месеца и очакваната доставка на преди отложени суровини.

Освен това по-високата продукция е вдъхнала увереност на производителите, увеличавайки активността в наемането на нови хора с най-бързия темп от 11 месеца.

На ценовия фронт инфлацията при цените на суровините се е забавила за пръв път от юни 2020 г. заради по-ниските разходи за енергийни продукти и други общи суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още