IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри данни от Китай успокоиха европейските инвеститори 

Намаляващите лихвени проценти на облигационните пазари също се оказаха в подкрепа на курсовете

19:35 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Добрите икономически данни от Китай донесоха на европейските борси ръстове преди уикенда. Намаляващите лихвени проценти на облигационните пазари също се оказаха в подкрепа на курсовете в петък. Водещият индекс в еврозоната - EuroStoxx 50, нарасна с 1,28% до 4294,80 пункта, доближавайки се до скорошния си връх от средата на февруари. За седмицата индексът отбеляза ръст от 2,8%.

В Париж индексът Cac 40 се повиши с 0,88 % до 7348,12 пункта. За разлика от него лондонският бенчмарк индекс FTSE 100 изостана значително, като се повиши с 0,04% до 7947,11 пункта. Анализаторът Майкъл Хюсън от търговската компания CMC Markets отдаде това предимно на пониженията в енергийния сектор. Тежки компании като BP и Shell отбелязаха спадове в курсовете си. В Германия водещият бенчмарк Dax се ускори с 1,64% до 15578,39 пункта. 

Германските износители отбелязаха изненадващо добро начало на годината, което се дължи и на силното търсене от страна на най-важния им клиент - САЩ. Износът е нараснал с 2,1% през януари в сравнение с предходния месец до 130,6 млрд. евро, както съобщи Федералната статистическа служба в петък.

Volkswagen поведе ръста при автомобилите, като цените на акциите му се повишиха с над 11,2% по време на следобедните сделки, след като производителят на автомобили публикува по-добра от очакваната прогноза за 2023 г. Въпреки войната в Украйна и енергийната криза най-големият европейски производител на автомобили Volkswagen е по-оптимистично настроен за предстоящата финансова година. За 2023 г. групата прогнозира възвръщаемост на продажбите от между 7,5 и 8,5%. В долния край на диапазона това е с половин процентен пункт повече от прогнозата за миналата година.

В цяла Европа данните за инфлацията се оказаха по-горещи от очакваното. Експресната оценка за еврозоната показа, че общата инфлация се е понижила от 8,6% на 8,5%, но това е над консенсусната оценка; докато базисната инфлация се е повишила от 5,3% на 5,6%.

Инфлацията неочаквано се е ускорила в Германия, Франция и Испания.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че достигането на целевото равнище от 2% за инфлацията все още ще отнеме време и че по-рано обявеното увеличение с 50 базисни пункта на лихвата за заседанието през март все още е на дневен ред, предаде Ройтерс.

Излезлият тази седмица PMI индекс в производствения сектор на еврозоната показа спад спрямо предходния месец, въпреки че според S&P Global той е бил понижен от запасите от покупки и че обемът на производството в целия блок като цяло се е стабилизирал.

Световните пазари получиха тласък от коментарите на президента на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик, който заяви, че е „твърдо за" повишаване на лихвените проценти с четвърт пункт и че централната банка на САЩ трябва да действа „бавно и стабилно". Dow отбеляза най-добрия си ден от 13 февруари насам, тъй като рисковите активи поскъпнаха. 

В отделна реч обаче управителят на Фед Кристофър Уолър повдигна въпроса за възможността за по-висок краен лихвен процент, ако инфлацията не се забави, позовавайки се на доклада за пазара на труда през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още