IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ нараства изненадващо силно - две страни купувачи се открояват

Германската икономика започва 2023 г. с плюс в износа, включително благодарение на най-важния си клиент. Вносът, от друга страна, намалява значително

17:39 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Германските износители отбелязаха изненадващо добро начало на годината, което се дължи и на силното търсене от страна на най-важния им клиент - САЩ. Износът е нараснал с 2,1% през януари в сравнение с предходния месец до 130,6 млрд. евро, както съобщи Федералната статистическа служба в петък.

Икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха ръст от едва 1,5% след спада от 6,3% през декември. Вносът, от друга страна, спадна с 3,4% до 113,9 млрд. евро, което е петият пореден месец на спад. Тук се очакваше ръст от 2,0%.

Износът за страните от ЕС се увеличи през януари с 0,7% спрямо предходния месец до 71,9 млрд. евро. САЩ остават страната клиент номер едно: там са продадени стоки на стойност 12,7 млрд. евро, което представлява увеличение от 3,1%. Износът за Китай се увеличи с 1,4% до 7,7 млрд. евро, а този за Великобритания - с цели 7,8% до 6,1 млрд. евро.

Износът за Русия нарасна с 12,3% до 1 млрд. евро, но беше с 60% по-нисък в сравнение с януари 2022 г. - месецът преди началото на войната в Украйна и последвалите санкции срещу страната. 

„В началото на годината забелязваме, че Китай продължава да губи значение, а износът за САЩ непрекъснато се увеличава. Окуражаващо е, че германско-британските търговски отношения отново се засилват", обобщава пред DPA председателят на Германската асоциация за търговия на едро и външна търговия (BGA) Дирк Яндура.

Глобалната среда за Германия като страна износител продължава да бъде предизвикателна: войната в Украйна продължава, високата инфлация се запазва. Много клиенти все още „не са склонни да правят нови инвестиции с оглед на значителната несигурност", обобщава и Ралф Вихерс, главен икономист на Германския съюз на машиностроителите (VDMA). 

В началото на годината забелязваме, че Китай продължава да губи значение, а износът за САЩ непрекъснато се увеличава. Окуражаващо е, че германско-британските търговски отношения отново се засилват.
Дирк Яндура
председател на Германската асоциация за търговия на едро и външна търговия (BGA)

В резултат на това германските производители на машини и съоръжения претърпяха двуцифрен спад на входящите поръчки в началото на годината. Коригирани с увеличението на цените (в реално изражение), новите поръчки през януари 2023 г. бяха с 18% под нивото от същия месец на миналата година. Според VDMA обаче резкият спад може да се обясни отчасти и с факта, че януари 2022 г. е бил особено добър.

Като цяло настроението сред германските износители напоследък леко се е влошило, както установи институтът Ifo в месечното си проучване сред повече от 2300 промишлени предприятия. В химическата промишленост, например, "разочарованието се е върнало", пише Ifo в проучването си от февруари: „След обнадеждаващото начало на новата година, сега компаниите предполагат, че експортната дейност ще остане на плоско ниво (без промени нагоре или надолу)". Същото се отнася и за производителите на храни и напитки. Според проучването автомобилната индустрия очаква износът да нарасне. „Слабото глобално търсене в момента помрачава надеждите за германския износ", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още