IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк настигна Лондон като водещ световен финансов център

Лондонското Сити остава по-назад по отношение на листванията на акции

09:09 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Лондон вече не е категоричният лидер сред световните финансови центрове, след като Ню Йорк се издигна от второто място, за да се изравни с британската столица, тъй като все повече компании се листват в САЩ, заяви Корпорацията на Лондонското Сити (City of London Corporation) в четвъртък.

Ситито, което управлява финансовия район на Лондон, заяви в годишното си проучване, че основните показатели за представянето на световните финансови центрове дават на Лондон общ резултат за конкурентоспособност от 60 точки спрямо 59 през 2022 г. Ню Йорк обаче също увеличава резултата си до същия брой точки, пише Ройтерс.

Сингапур е на трето място с 51 точки, Франкфурт има 46, Париж 43, а Токио – 35.

Ситито заяви, че Великобритания продължава да надгражда дългогодишните си силни страни като най-големия световен център за емитиране на международен дълг, търговско (пре)застраховане и търговия с чуждестранна валута и е на второ място по големина сред центровете за управление на активи.

Броят на международните компании, които листват акции си на борсата в Лондон, обаче спада, а малко глобални компании избират да се листнат там.

Британският Орган за контрол върху финансовата дейност представи промени в сряда за рационализиране правилата на листване.

Представители на финансовия сектор във Великобритания призова за по-бързи реформи на финансовите правила, за да се засили конкурентоспособността на Ситито, след като Brexit изправи Лондон срещу европейски центрове като Амстердам, Париж и Франкфурт.

Ню Йорк задмина Лондон през 2018 г., превръщайки се във водещия световен финансов център в отделно проучване на Z/Yen.

През третото тримесечие Ситито трябва да представи препоръки за дългосрочен план за „изстрелване“ на ролята на Лондон като световен финансов център след Brexit до 2030 г.

„Великобритания остава един от най-отворените и световни финансови центрове с по-добър достъп до международните пазари от САЩ, Франция или Япония. Но нашето конкурентно предимство е в риск“, заяви Крис Хейуърд, председател по политиката в Корпорацията Лондонско Сити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още