IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ЕМКА" запазва дивидента си от миналата година и увеличава капитала си

Акционерите ще получат над 3,4 млн. лева, а капиталът ще се увеличи с почти 21,7 млн. лева с пари от неразпределената печалба и печалбата за 2022 г.

13:20 | 15.05.23 г.
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Акционерите на „ЕМКА“ АД ще получат същия дивидент като миналата година. Това се вижда от поканата за редовното годишно общо събрание на акционерите на дружеството, което ще се състои на 19 юни в Севлиево. Поканата и материалите към нея са публикувани на сайта x3news.com.

Дружеството освен това ще използва част от печалбата за миналата година и неразпределената печалба от минали години да увеличи капитала си от 21 699 726 лева на 43 399 452 лева.

На заседанието ще бъде променен и уставът на дружеството, в който сумата на капитала ще се актуализира.

Дивидент

Дивидентът за акционерите е в размер на над 3,4 млн. лева, или 30% от печалбата за 2022 г. (11,466 млн. лева).

Брутната сума на една акция е в размер на 0,15789 лева – колкото бяха разпределени и през миналата година от печалбата за 2021 г.

Дивидентът ще започне да се изплаща на 16 август чрез инвестиционните посредници и „Юробанк България“ АД (Пощенска банка).

Решението за дивидента ще бъде взето след гласуването на финансовия отчет на компанията за миналата година, докладите на ръководството и на одита.

Увеличение на капитала

Увеличението на капитала на „ЕМКА“ АД ще става със собствени средства, с част от печалбата за 2022 г. и неразпределената печалба от минали години.

Предвижда се да бъдат издадени 21 699 726 нови, обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, всяка от които с номинална стойност 1 лев. Те ще се разпределят само между съществуващите акционери на дружеството съразмерно на дяловете им при съотношение 1:1.

Ако е необходимо, дружеството ще ползва услугите на „Карол“ АД като инвестиционен посредник.

Право да получат от новите акции, с които се увеличава капитала на компанията, имат лицата придобили акции на дружеството най-късно 14 дни след датата на решение на общото събрание за увеличение на капитала. 

В последната година акциите на „ЕМКА“ АД отчитат минимален спад от 0,5%. Пазарната капитализацията на дружеството е почти 86,4 млн. лева.

През първото тримесечие на годината компанията увеличи печалбата си въпреки спада на приходите заради понижението на разходите, най-вече за суровини и енергия.

Свързани компании:

ЕМКА АД(EMKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още