IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones добави над 400 пункта в очакване на позитивно решение на дълговата криза в САЩ

Петролът поскъпна с почти 3%

23:26 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на фондовата търговия в САЩ записват стабилни ръстове в сряда (17 май), след като търговците залагат на положително решение на кризата с тавана на дълга, пише CNBC.  Прогнозите са, че лидерите в Конгреса и президентът Джо Байдън ще се разберат до дни и САЩ ще успее да избегне дефолт.

По-рано през деня председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти коментира, че е има "добър прогрес" след разговорите на американския президент в Конгреса. Според него до края на седмицата може да има решение на кризата. Байдън също потвърди за "продуктивна среща", но междувременно ще трябва да лети до Япония на среща на лидерите на Г-7 във Хирошима, която започва в петък (19 май) и ще продължи три дни.

Водещият индекс на Wall Street - Dow Jones, се повиши с повече от 400 пункта, или 1,24%, до 33 420,77 пункта. Заради опасенията за предстоящ дефолт на САЩ индикаторът загуби близо 3% от стойността си от началото на май досега. Подкрепа днес оказаха и акциите на регионалните банки, които се възстановяват от загубите. Western Alliance Bancorp повиши пазарната си капитализация с малко над 10% до 34,81 долара за брой.

Широкият S&P 500 се повиши с 1,19% до 4158,77 пункта, а технологичният Nasdaq добави 1,28% към стойността си и затвори търговията при 12 500,57 пункта.

Оптимизъм имаше и на петролните пазари. Търговците очакват развръзката по темата за дълга на САЩ, а в същото време започват да обръщат и внимание на прогнозите за дефицит на пазара в следващите месеци. В резултат цената на петрола се повиши с 2,7%. Американският лек суров петрол (WTI) затвори сесията при цена от 72,76 долара за барел. Европейският "Брент" достигна до 76,91 долара за барел.

Стойността на долара се покачва на валутните пазари и едно евро се разменя за 1,0836 долара. Стойността на британския паунд расте минимално до 1,2487 долара за брой.

Силният долар натежа върху пазарите на злато. Търговията се извършва при цена от 1986,60 долара за тройунция, което е понижение от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още