IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"София Хотел Балкан" приключва първото тримесечие на загуба

Политическата несигурност се отразява на пътуванията на чуждестранни фирми, които идват в България с цел инвестиции

16:08 | 29.05.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„София Хотел Балкан“ АД отчита почти същите консолидирани резултати за първото тримесечие като през първите три месеца на предпандемичната 2019 г. Индивидуалните резултати на хотела в София обаче показват спад на приходите на годишна база и по-голяма загуба.

Това се вижда от консолидирания и индивидуалния отчет на дружеството за периода януари-март, публикувани на сайта x3news.com.

Консолидираните приходи на компанията се увеличават до 6,516 млн. лева към края на март в сравнение с 4,939 млн. лева към края на март 2022 г., което представлява ръст от почти 32% на годишна база.

Повечето от тях са реализирани от приходи от нощувки – 4,036 млн. лева в сравнение с 2,961 млн. лева година по-рано, или с над 36% повече на годишна база. От хранене са реализирани 1,743 млн. лева при 588 хил. лева година по-рано (37%), което е над два пъти повече, а от наеми – 247 хил. лева при 407 хил. лева година по-рано, което е спад с 40%.

Консолидираните разходи на дружеството за първото тримесечие възлизат на 7,145 млн. лева в сравнение с 5,588 млн. лева за първото тримесечие на 2022 г., което е с почти 28% повече на годишна база. Ръст има при всички разходни пера, като най-силен е при разходите за лихви и за персонал.

Така „София Хотел Балкан“ отчита консолидирана загуба в размер на 677 хил. лева към края на март в сравнение с 649 хил. лева към края на март 2022 г.

Индивидуалните приходи на хотела в София възлизат на 2,444 млн. лева при 2,148 млн. лева година по-рано. Разходите са за 3,494 млн. лева в сравнение с 2,958 млн. лева година по-рано, а индивидуалната загуба възлиза на 1,034 млн. лева при 223 хил. лева година по-рано.

Консолидираните приходи за първото тримесечие на 2019 г. възлизат на 6,553 млн. лева, а консолидираната загуба за периода е 776 хил. лева.

В доклада за дейността от компанията посочват, че средата след пандемията е стабилна. Нестабилността във вътрешно-политически план в България обаче ограничава силно активността на правителствения сегмент, който обичайно генерира бизнес за групата, свързан с международни и местни конференции и симпозиуми и съпътстващите ги услуги по настаняване, допълва се в документа.

Също така тази несигурност в политическото управление на държавата оказва влияние върху пътуванията на чуждестранни фирми, които идват в България с цел инвестиции.

Като нови рискове за бизнеса на групата се посочват инфлацията, ръстът на лихвите и геополитическите промени.

Свързани компании:

София Хотел Балкан АД(SHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още