IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на пшеницата достигна четиримесечен връх заради новите рискове от Русия

Изтичащата сделка за износ на зърно от Украйна и опасността от съкращения на доставките тласнаха цената на житото нагоре

00:08 | 27.06.23 г. 2
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на пшеницата се изкачи до нов четиримесечен връх, след като бунтът на частната армия "Вагнер" в Русия засили несигурността в перспективите за доставките на зърно от черноморската житница, пише Bloomberg.

Очаква се Русия да бъде най-големият износител на пшеница в света през този и следващия сезон и всяка промяна в нейните доставки ще има значително влияние върху глобалните потоци. Не изглежда да има смущения в търговията с пшеница непосредствено след "похода" на "Вагнер", въпреки че корабната индустрия тепърва ще оценява безопасността на действията в региона, каза Карлос Мера, ръководител за проучванията на пазара на селскостопански стоки в Rabobank.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго поскъпнаха с 3,2%, докато търговците претегляха последиците от събитията през уикенда. Днешното повишение насочва цените към месечен ръст от 29%, който е и най-големият от 2015 г. насам, дължащ се още на липсата на валежи, която изсушава царевицата и соевите култури в САЩ.

Конвой от наемници, подчинени на Евгений Пригожин, лидер на „Вагнер“, се отправи към Москва в събота, настоявайки за отстраняването на ръководителите на армията на президента Владимир Путин. Настъплението приключи със сключване на споразумение, с което Пригожин беше принуден да спре атаката си и да се оттегли в изгнание.

Ситуацията би могла да засили тревогите за споразумението, което позволява на Украйна да превозва зърно от черноморските пристанища. Сделката предстои да бъде подновена в средата на юли, а министърът на инфраструктурата на Украйна миналата седмица призна, че „не е оптимист“ за нейното удължаване.

„Политическите катаклизми в Русия намаляват вероятността двете държави да седнат и да обсъдят подробностите по сделката за зърно“, коментира Карлос Мера от Rabobank.

Рязката поредица от събития в Русия накара САЩ и Европа да анализират политическите последици от бунта, който пропука неоспоримия до момента авторитет на Путин в Кремъл. Кризата се разгърна на фона на ожесточени разделения в Русия по отношение на колебливите военни действия в Украйна, докато украинската контраофанзива се опитва да изтласка руските сили от окупираните територии.

Рисковете за световния пазар „изглеждат много по-слаби“, докато Путин все още има контрол, коментира в бележка Ерик Майерсон, стратег в шведската SEB AB. Според банката по-нататъшното удължаване на сделката за зърно в Черно море, изтичаща в средата на юли, е малко вероятно, а това допринася за повишенията на цените на зърното.

Руската селскостопанска индустрия работи нормално и производствените вериги са стабилни, съобщи руската информационна агенция ТАСС в събота, цитирайки министъра на земеделието Дмитрий Патрушев.

Фючърсите върху царевицата и соята в Чикаго се търгуваха почти без изменение в понеделник.

„Ако ескалацията се засили, нещата могат да се променят“, коментира Кона Хак от ED&F Man, пред Bloomberg. „Засега мисля, че правилният подход е да изчакаме, за да видим какво ще се случи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
onezero007
преди 10 месеца
Е всичкото хубаво ама не сте писали каква е цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 10 месеца
Путин,Пригожин-все съшите ла,***..Преоблякъл се Илия,погледнал се -пак в тия..Няма особен шанс за нормализиране в обозримо бъдеще Северната Джамахирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още