IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската лея се готви за поскъпване заради IPO за 1,9 млрд. долара

Чуждите инвеститори ще обменят средства, за да закупят акции на Hidroelectrica на Букурещката фондова борса

10:45 | 29.06.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стотици милиони евро се насочват към Румъния заради първичното публично предлагане на акции на производителя на електроенергия Hidroelectrica SA. Тези средства ще окажат натиск през следващите седмици върху местния валутен пазар, където всякакви евентуални резки движения на леята са строго контролирани от централната банка, пише Bloomberg.

Чуждестранните инвеститори ще обменят средства за закупуване на акции на Hidroelectrica, чието предлагане се оценява на 8,7 млрд. леи (1,9 млрд. долара) и се очаква да приключи на 4 юли.

Очакваното отражение върху леята ще бъде тест за толерантността на централната банка към движенията на валутата. Според икономисти регулаторът вероятно ще се намеси, за да овладее поскъпването и да поддържа стабилен курс на леята под или близо до 5 леи за евро през тази година.

От Румънската централна банка са отказали коментар, като част от обичайната си практика да не коментират движението на валутата.

"Разумно е да се предположи, че от оценяваните на над 1 млрд. евро входящи потоци от институционални инвеститори доста голяма част ще бъдат свежи пари на румънския пазар", посочва икономистът на ING Bank Румъния Валентин Татару.

Фондът от затворен тип Fondul Proprietatea SA, който се управлява от Franklin Templeton Investments, се стреми да продаде около 17,3% от своя 20-процентен дял в Hidroelectrica на Букурещката фондова борса. Най-голямата част от дела се предлага на институционални инвеститори и само 15% на инвеститори на дребно. Търсенето вече надхвърля пълния размер на предлагането в целия ценови диапазон според условията на сделката, до които от Bloomberg News са получили достъп.

"Като се има предвид ограничената дълбочина на местния валутен пазар, може да се очаква преходно поскъпване на леята, което би могло да постави на изпитание ограничената толерантност на централната банка към низходящи движения на двойката евро/лея", казва Татару от ING.

Той счита "стойността от 4,92 за добро ниво на подкрепа" за леята и прогнозира, че валутата ще отслабне леко до 5,02 за евро до края на годината.

Тази година леята беше една от най-стабилните валути в Източна Европа в рамките на управлявания от централната банка режим на плаващ курс. Форинтът на съседна Унгария поевтиня до рекордно ниско ниво през миналата година на фона на спора с Европейския съюз за финансирането, преди да компенсира голяма част от загубите в условията на волатилна търговия.

Движения на леята, форинта, злотата и кроната спрямо еврото. Графика: Bloomberg Движения на леята, форинта, злотата и кроната спрямо еврото. Графика: Bloomberg

Леята също премина през период на слабост, като миналия месец достигна рекордно ниско ниво, след като централната банка сигнализира, че ще позволи по-голяма гъвкавост като част от мерките, целящи да ограничат неотдавнашния скок на заемите в чуждестранна валута. Оттогава тя се възстанови и се търгува на нива от около 4,96 спрямо еврото.

"Имахме най-стабилния обменен курс в региона, като изключим някои епизоди на възходи и спадове, и смятам, че ще видим такъв епизод това лято, тъй като първичното публично предлагане на Hidroelectrica ще помогне за притока на средства", заяви заместник изпълнителният директор на BRD-Societe Generale SA Клаудиу Черсел на банков форум в Букурещ тази седмица. "Но това са само предположения и като изключим тези фактори, смятам, че тази година леята ще остане стабилна и на ниво под 5 леи за евро", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
2 млрд долара IPO..Румъния все повече дръпва пред нас.Ми така е, техният президент се казва Клаус Йоханис, пък нашият Румен Радев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 10 месеца
А защо ня обясните на зеленюгите с какво се занимава Хидроелектрика ? Защото като писах, че в България има Хиляди Язовири и вместо да развиваме вецове, флексваме с ламарини по планините, и съответно един двама дежурни побързаха с 40те си думи репертуар. Какво излезе, Хидроелектрика прави 2 Милярда IPO. Повече язовири ли имат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Ми като са балъци та не стискат цар кеш докато Асенката напраи харакири на БЕХ.https://***.ffbh.bg/bg/beh-2025
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още