IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът сред инвеститорите отново окриля щатските индекси*

Цената на книжата на Salesforce нараства с близо 4 на сто, след като дружеството обяви, че ще повиши цените през август

18:20 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват сесията с ръстове, докато анализаторите и трейдърите на Wall Street се готвят за новата порция икономически данни, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,28% до 34 040,55 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,18 на сто до 4417,34 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,16% до 13 706,76 пункта.

Пазарите реагират на новия доклад на Националната федерация на независимия бизнес (NFIB), който показа, че делът на малките предприятия в САЩ, повишили цените в рамките на миналия месец, спада до най-ниското ниво от над две години, потенциално осигурявайки още една дезинфлационна сила в най-голямата икономика в света. Общо 29% от малките компании отчитат по-високи продажни цени през юни, което е с три пункта по-малко в сравнение с данните за май. Това е най-малкият дял на предприятията, които увеличават цените от март 2021 г.

Акциите на Etsy поскъпват с около 8%, с което компанията се изкачва на върха на S&P 500. Междувременно цената на книжата на Salesforce нараства с близо 4 на сто, след като дружеството обяви, че ще повиши цените през август.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 11 юли. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 11 юли.

Докладът за индекса на потребителските цени (CPI) за юни, който трябва да бъде публикуван в сряда (12 юли), както и показателят на цените на производител за юни, очакван в четвъртък, ще хвърлят светлина върху това дали охлаждането на инфлацията продължава и ще осигурят допълнителна яснота за Федералния резерв относно лихвите.

„Мисля, че [в сряда] ще видим допълнителни доказателства, че инфлацията, измерена чрез индексът CPI, продължава да се понижава. И голяма част от това е заради въздействието на Covid. Но това не е достатъчно добро за Фед. Федералният резерв се тревожи да не се стигне до спирала при цените на заплатите“, коментира Брент Шуте, главен инвестиционен директор в Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Отделно, трейдърите се готвят за новия сезон на отчетите, който ще покаже как са се справили компаниите през второто тримесечие на годината. Wall Street очаква първите показания на JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,992% и 4,026 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад от 0,14% до 101,83 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент расте с 1,76% до 79,06 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 2,04% до 74,48 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още