IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се задвижи ли M&A пазарът на фона на високите лихви?

Сделките в България ще се увеличават въпреки хоризонта за повишаване на лихвените проценти, каза Росен Димитров, анализатор "Инвестиционно банкиране” в ОББ

22:56 | 08.08.23 г.

Тенденцията за спад в сделките за сливания и придобивания (M&A) в световен мащаб ще се подобри леко през следващите две години, но няма да се стигне до рекордните нива от 2021 г. Сделките в България ще се увеличават въпреки хоризонта за повишаване на лихвените проценти. Това коментира Росен Димитров, старши анализатор "Инвестиционно банкиране” в ОББ, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че продължават да действат същите фактори, както и през втората половина на 2022 г. - високи лихвени проценти и негативни очаквания на инвеститорите за икономиките в САЩ и ЕС.

„Спадът в Европа (50%) спрямо миналата година е по-голям от този в САЩ (41%), тъй като по-упоритата инфлация в региона може да означава по-високи лихви за по-дълго време, което обуславя по-неясно бъдеще пред М&А пазарите. В България различни фактори от Европа влияят не толкова отрицателно на пазара“, отбеляза анализаторът.

Той уточни, че Фондът на фондовете, който пусна голяма програма за финансиране на фирми преди години, все още прави своите инвестиции и това се отразява благоприятно на пазара. „Ликвидността на българския пазар все още е на високо ниво, лихвите все още не са вдигнати, коетo означава, че до голяма степен не срещаме същата макроикономическа обстановка като Европа", отбеляза Димитров. 

Броят на сключените сделки в България от началото на годината е подобен на този през същия период на 2022 г., като технологичният сектор е доста горещ заради директните покупки от американски компании, които така получават достъп до човешкия ресурс на българските фирми, посочи гостът в предаването.

По думите му факторите, които ще влияят най-силно на българския M&A пазар през следващите години, ще са действията на Фонда на фондовете и излизанията от компании на някои от частните фондове.

"Една от най-големите тенденции ще е смяната на новата генерация - за предприемачите, които са започнали през 90-те години и вече са минали около 30 години от момента, в който са започнали своя първи бизнес… те искат да излязат, тъй като са вече на пенсионна възраст. Това със сигурност ще задвижи M&A пазара“, прогнозира анализаторът.

Инвеститорите са скептични към големи инвестиции по причини, които възпират и M&A пазара - високите лихви, инфлация и войната в Европа.

„Пазарът започва да расте, когато инвеститорите започнат да виждат дъното на рецесията, така че няма голяма надежда IPO пазарът да се съживи рязко през следващите две години“, каза Димитров.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още