IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченият рисков капитал отведе M&A сделките в криптосектора до нов връх

Броят на сливанията и придобиванията сред фирмите за дигитални активи отчита тримесечен рекорд през първите три месеца на годината - 54 трансакции

10:58 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптокомпаниите, които оцеляха през кризата от 2022 г., сега са почетени от лавина от сделки, с които се надяват да се подготвят за следващия голям бум.

Броят на сливанията и придобиванията сред фирмите за дигитални активи отчита тримесечен рекорд през първите три месеца на годината, показват данни на консултантската компания Architect Partners, която събира данните от 2016 г. За периода е имало 54 трансакции, почти с 10% повече, отколкото година по-рано, съобщава Bloomberg.

„Добре финансираните криптофирми използват тази среда за тактическо придобиване на качествени активи, които да разширят и подсилят техния бизнес“, коментира Майкъл Аши, ръководител на звеното за инвестиционно банкиране на Galaxy Digital, която приключи покупката за 44 млн. долара на платформата за дигитални активи GK8 от фалиралия криптокредитор Celsius Network през първото тримесечие. Аши посочва, че по неговите наблюдения сделките се финансират основно със собствен капитал, за да се запази кешът.

Криптосделките по сливания и придобивания се увеличават през първото тримесечие и достигат до нов рекорд. Графика: Bloomberg Криптосделките по сливания и придобивания се увеличават през първото тримесечие и достигат до нов рекорд. Графика: Bloomberg

Криптопазарите изкараха тежка 2022 г. на фона на серия от кризи. От началото на тази година обаче цените се възстановяват, като биткойнът поскъпна с близо 80% до около 30 хил. долара на фона на оптимизъм, че цикълът на парично затягане на Федералния резерв може би е към края си.

Но дори и след скорошните ръстове биткойнът и другите водещи токени остават значително под абсолютните си върхове от 2021 г. Междувременно проектите в сектора на дигиталните активи продължават да изпитват трудности да набират средства, тъй като фирмите за рисков капитал до голяма степен все още избягват сегмента. Частното криптофинансиране през първото тримесечие е достигнало 3 млрд. долара, което е спад от 12 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година, показват данни на Architect.

„Компании, които биха били способни да наберат капитал по време на бичи пазар, откриват, че е трудно да го направят сега и се обръщат към сливанията и придобиванията като изход“, казва Аши.

Броят на сделките през изминалото тримесечие надмина 53-те през последните четири месеца на 2021 г. по време на пика на последния криптобум, посочват от Architect. Увеличението е още по-впечатляващо, тъй като не включва сделки от компании със специална инвестиционна цел, т. нар. SPAC, които бяха популярни в продължение на няколко години, казва Дан Уонг, анализатор на Architect.

Инфраструктура на фокус

Голяма част от сделките през първото тримесечие включва криптоинфраструктура, която според Уонг в момента е най-популярното приложение на криптопазара.

„Има повече пари, повече активност около действителните приложения и инструментите и инфраструктурата за изграждането на тези приложения“, отбелязва той.

Според данните около 65% от сливанията и придобиванията през последното тримесечие включват купуването на една компания от друга, посочват от Architect.

„Виждаме солидна ангажираност“, казва още Аши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още