IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq отбеляза най-дългата си серия от седмични загуби от декември

Всички основни индекси в САЩ приключиха с понижения за седмицата

23:16 | 18.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните индекси на щатските пазари останаха почти без промяна в петък, но въпреки това записаха седмични загуби, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 26 пункта, или малко под 0,1%, до 34 500,66 пункта.

Основният показател S&P 500 остана почти без промяна на ниво от 4369,71 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 26,16 пункта, или 0,2%, до 13 290,78 пункта, отбелязвайки четвърти пореден ден на загуба.

Акциите на Keysight Technologies се сринаха с 14% на фона на разочароващ финансов отчет за тримесечието. Цените на книжата на Deere и Estee Lauder се понижиха съответно с 5,3% и 3,3%, след като компаниите обявиха резултатите си.

Акциите на големите технологични компании, включително Meta, Amazon, Microsoft и Alphabet, продължиха посоката си надолу през седмицата.

Dow отбеляза най-лошата си седмица от март насам, понижавайки се с 2,2%. В същото време S&P 500 излезе на червено с 2,1% за петте дни търговия и записа трета поредна седмица на загуба – серия, която не се е случвала от февруари. Nasdaq Composite също отбеляза трета поредна седмица на спад за пръв път от декември, изтривайки 2,6% от стойността си.

“Усещането ми е, че пазарите преосмислят оптимизма си от юли, когато имахме наратив за меко кацане“, коментира Мишел Клъвър, старши портфолио стратег в Global X ETFs.

“В момента все още се наблюдава икономически растеж, но има въпросителни за това колко още трябва да се увеличат лихвените проценти, така че наративът този месец е за доходност с по-дълга продължителност“, добавя тя.

В четвъртък доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до най-високото си ниво от октомври 2022 г. Възходящото движение бе генерирано от представянето на протокола от срещата на Федералния резерв през юли, от който стана ясно, че са възможни още повишения на основните лихви заради продължаващите опасения около инфлацията.

Доходността обаче се понижи в петък, намалявайки с около 5 базисни пункта до 4,25%.

На валутните пазари доларът е около двумесечен връх, насочвайки се към пета поредна седмица на ръстове, което е най-дългата серия от 15 месеца. Валутата е подкрепена от търсенето на по-сигурни активи заради опасенията около икономиката на Китай и залозите, че лихвите в САЩ ще останат високи.

Индексът на долара, който измерва стойността му спрямо шест други валути, се понижи с 0,1% до 103,380 пункта, след като достигна двуседмичен връх от 103,59 пункта в четвъртък. За седмицата той е напът да се увеличи с 0,5%.

На пазарите на суровини цените на петрола леко се повишиха, но отбелязаха седмичен спад за пръв път от осем седмици, тъй като засиленото търсене беше засенчено от последните опасения около предлагането.

Фючърсите върху сорта Брент се повишиха с 68 цента, или 0,8%, до 84,80 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 86 цента, или 1,1%, до 81,25 долара за барел.

Цената на златото също остана почти без промяна. Спот цената на ценния метал достигна 1889,28 долара за тройунция, а фючърсите се повишиха с 0,17% до 1918,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
Burrys fund, Scion Asset Management, bought $866 million in put options against a fund that tracks the S&P 500 and $739 million in put options against a fund that tracks the Nasdaq 100($1.6 billion of total on a Wall Street crash).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
Майкъл Бъри(Michael Burry) преди яколко дена заложи срещу целия америкаски пазар на ценни книжа. Да видим дали ще познае този път. Предишният позна и резултатът беше катастрофален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още