IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на "Петрол" са застрашени от преместване на Алтернативен пазар на БФБ

Общо пет емисии са поставени под наблюдение за период от още три месеца във връзка с изискванията за регистрация им на Основен пазар

11:22 | 08.09.23 г.
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Акциите на „Петрол“ АД и още четири компании може да бъдат преместени на Алтернативен пазар на Българската фондова борса (БФБ) след три месеца, тъй като не покриват изискванията за ликвидност и търговия.

БФБ поставя под наблюдение за период от още три месеца акциите на „Петрол“, ТЕЦ „Бобов дол“, „Топлофикация-Бургас“, „Топлофикация-Русе“ и „Юрий Гагарин“ АД-Пловдив, тъй като не отговарят на правилата за допускане до търговия на Основен пазар на борсата, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на оператора.

В случай че след изтичане на периода на наблюдение горепосочените емитенти не отговарят на критериите за ликвидност или не бъде сключен договор с маркет-мейкър, който да осигурява ликвидност, акциите ще бъдат преместени за търговия на Алтернативен пазар BaSE, допълва се в съобщението.

Според правилата за търговията на БФБ до Основен пазар, сегмент „Стандарт“, на БФБ се допускат емисии, които за последните 6 месеца отчитат средномесечен оборот от сключени сделки над 4 хил. лева и поне пет сделки също средномесечно. Емитентите също така трябва да са спазвали сроковете за разкриване на информация и да не са в производство по ликвидация и несъстоятелност.

До търговия на Сегмент „Стандарт” могат да бъдат допуснати емисии от алтернативния пазар BaSЕ, за които има регистриран по реда на Правилата за членство маркет-мейкър, независимо дали отговарят на по-горните критерии, според правилата за търговия на БФБ.

БФБ е прекратила наблюдението на „Билборд“ АД и потвърждава регистрацията ѝ на Основен пазар, става ясно от друго съобщение на борсата.

Свързани компании:

ТЕЦ-Бобов дол АД-Големо село - акции, 2022(TBD)

Топлофикация Бургас АД(TPLB)

Топлофикация-Русе АД(TPLR)

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още