IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

INVESTOR.meet на 14 ноември: Нужно ли е да разполагаме с големи суми, за да инвестираме?

INVESTOR.meet гостува на Dnes.bg, за да информира читателите как всеки може да се възползва от финансовите пазари с малки ежемесечни вноски

10:55 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
INVESTOR.meet на 14 ноември: Нужно ли е да разполагаме с големи суми, за да инвестираме?

В рамките на 10 минути научете как всеки от нас може да се възползва от финансовите пазари с малки ежемесечни вноски - в интервю с Ралица Григорова, консултант „Финансови продукти“ в едно от най-старите управляващи дружества в България, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Инфлацията беше тема номер едно през изминалите близо две години и всеки от нас я усети чрез своята потребителска кошница. На фона на този натиск върху бюджета на хората и много неизвестни в геополитическата обстановка, спестяването и инвестирането като дългосрочна стратегия за постигане на важни цели изглежда все по-трудно.

Именно в тези моменти обаче осъзнаваме и важността да поддържане на един постоянен авариен фонд, който да ни помага в трудни моменти или да не позволява на финансовите трудности да ни ограничават да постигаме начертаните цели.

Можете да отделяте само по 50 лева на месец - има ли смисъл да инвестирате?

Противно на всеобщо разпространените вярвания, инвестирането всъщност не е само за големите играчи. Съществуват удобни и проверени във времето опции, които позволяват на всеки да се възползва от възможностите на финансовите пазари и от които обикновените хора в западните икономики се възползват от години насам, за да постигат финансовите си цели.

Такива например са взаимните фондове, където човек може да си закупи дялове във вече съществуващи диверсифицирани и професионално управлявани портфейли от инвестиции, без да има ограничение за минимална сума за инвестиране.

Спестовен план с инвестиционна цел

Чрез спестовен план всеки може да започне да инвестира, като заделя дори по 50 лева на месец. Инвестирането ежемесечно за дълъг период от време ни носи множество предимства, сред които получаването на една отлична средна цена на покупка независимо от движенията на пазарите.

- Как може да изглежда една такава инвестиция след 10 или 20 години?

- Как да изберем точния фонд спрямо нашият инвеститорски профил?

- Какво е сложна доходност и защо тя ни помага да печелим експоненциално при дългосрочна инвестиция?

- Какви са опциите и какви стъпки да предприемем, ако искаме да спестяваме и инвестираме?

Всичко това може да научите в кратко интервю с Ралица Григорова, консултант „Финансови продукти“ в едно от най-старите управляващи дружества в България, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт в новото издание на видео поредицата INVESTOR.meet

Гледайте на 14 ноември 2023 г. от 14.30ч. на Dnes.bg и на профила ни във Facebook!

*Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорния фонд и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с общия информационен документ на съответния фонд. Документите са достъпни на български език на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офисите, осигурени от Управляващото дружество за продажба и обратно изкупване на дялове на фондовете, всеки работен ден в рамките на работното им време. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Резюме на правата на инвеститорите на български език е достъпно тук. Фондовете са активно управлявани без да следват индекс. Инвестирането в дялове на договорния фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на съответния фонд.

Последна актуализация: 10:59 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още