IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alaric Securities отваря пазара на държавни облигации за малките инвеститори

Борсите ще изглеждат все по-достъпни и като част от задължителната финансова хигиена на инвеститора, казва Антон Панайотов

14:35 | 09.11.23 г.

След години на сложна интеграция българският инвестиционен посредник Alaric Securities обяви стратегическо партньорство с американската технологична борса Nasdaq в началото на ноември. Близо една трета от поръчките и сделките на клиентите на компанията се случват на тази борса, а новата инфраструктура ще увеличи скоростта на изпълнение на поръчките. Това каза Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Освен с Nasdaq, която е основната платформа за компаниите от IT сектора, през последните 20 години Alaric Securities работи и с други борси, като клиентите ѝ са от цяла Европа, Азия и развиващите се пазари.

"Нашите системи обработват около 5 млн. съобщения в секунда ...ние трябва да вземем и да изчистим тази информация, да я нормализираме, за да няма изненад. Това са дълбоки процеси, които подсигуряват, че когато тази данна се взима и обработва, тя е не само с добра скорост, но и чиста", обясни събеседникът.

Панайотов отбеляза, че освен към по-краткия сетълмънт, борсите вървят към тотална дигитализация, която прави все по-възможно участието на всички типове инвеститори. Все повече се увеличава и делът на ритейл участниците. По думите на госта процесът няма да спре и налага все по-голяма нужда от стабилна инфраструктура. Точно заради това е и стратегическото партньорство с Nasdaq, посочи Панайотов.

„Предлагаме достъп до пазарите на държавни ценни книжа на всички нива инвеститори“, каза събеседникът.

"Демократизацията на достъпа включва не само акции, FX, далечни за някои хора инструменти, но и пълната демократизация на достъпа до държавни ценни книжа. Това е революционен продукт дори на паневропейско ниво. Борсите ще изглеждат все по-достъпни и като част от задължителната финансова хигиена на инвеститора", коментира той. 

Продуктът на Alaric Securities, който предлага достъп до ДЦК на стабилни европейски икономики, вече е активен онлайн. Предлагат се държавни облигации на Германия, Франция, Испания, Италия, като в бъдеще ще бъдат включвани и други, както и нови по-рискови активи от Югоизточна Европа като Сърбия и Румъния.  

"С няколко клика човек може да си отвори сметка, да си избере какви ДЦК желае, да си избере издателя, да си пусне и изпълни поръчката. Това е наистина революционен продукт не само за България и се радваме, че имаме възможността да го пуснем първо в България. ДЦК трябва да бъдат в портфейла на всеки един човек, няма по-сигурен инструмент", посочи Панайотов.

ДЦК на България ще бъдат добавени в бъдеще, но за момента са подбрани книжа с по-голяма ликвидност, с по-малък риск при влизане и излизане, и достъпни емисии, в които може да се влезе дори с номинал от 1 евро, каза Панайотов и предупреди, че инвеститорите трябва да имат реалистични очаквания за действията си.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Бихте ли закупили български държавни ценни книжа като индивидуален инвеститор, ако имахте тази възможност?

Да.
Не.
Не мога да преценя.
Общо 597 гласа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още