IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булметал" набра 8,2 млн. лева от инвеститорите

Дружеството е продало 928 хил. акции, над 80% от купувачите са институционални инвеститори

19:49 | 15.12.23 г.
Снимка: Булметал АД
Снимка: Булметал АД

Производителят на метални опаковки „Булметал“ е пласирал малко над 80% от предложените на инвеститорите акции.

Дружеството е продало 928 хил. акции от предложените общо 1 130 450 броя, като стойността на поръчките е 8,2 млн. лева, съобщават от мениджъра на емисията „ЕЛАНА Трейдинг“ АД. Поръчки за участие в подписката се подаваха от 8 до 15 декември.

Компанията търсеше до 10 млн. лева от инвеститорите, с минимален праг от 8 млн. лева, с което предлагането е обявено за успешно.

Това е първото публично предлагане на акции на Българската фондова борса (БФБ) от февруари 2021 г., когато се проведе IPO-то на „Телематик Интерактив България“ АД.

В предлагането са участвали местни и чуждестранни инвеститори - пенсионни компании, управляващи дружества и инвестиционни посредници. Над 80% от инвеститорите са институционални, а малко под 20% са индивидуални. Повече от 100 инвеститори са подали заявки за участие в процедурата.

Инвеститорите следва да преведат сумите за записаните акции по набирателната сметка до 20 декември, след което увеличението на капитала на „Булметал“ ще бъде вписано в Търговския регистър.

Очаква се търговията с акциите на компанията да започне в началото на 2024 г.

„Булметал“ е компания, която произвежда и търгува с метални опаковки – за храни, бои и аерозоли, и машини за производство на опаковки.

Дружеството е създадено през 1995 г. Основната му база е в Гурково, има цех в Стара Загора, който ще бъде преместен в Гурково след приключване на проект за разширение на предприятието. Компанията има и дъщерни предприятия в Германия и Италия.

Дружеството реализира почти 111,7 млн. лева приходи за 2022 г. в сравнение с над 88,9 млн. лева за 2021 г., което е с над 26% повече на годишна база. За първото полугодие на 2023 г. са отчетени приходи в размер на почти 58,8 млн. лева, което е с 12% повече на годишна база. 

Нетната печалба за миналата година е близо 8,7 млн. лева при 1,4 млн. лева, което представлява шесткратен ръст за една година. За полугодието е реализирана печалба от 1,3 млн. лева.

Свързани компании:

Булметал АД(BMTL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още