IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булметал" строи ново индустриално хале в завода си в Гурково

Листването на компанията се е забавило и тя вече е започнала да работи по проекти за разширяването на капацитета и производството

09:38 | 08.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компанията за производство на метални опаковки „Булметал“, която ще проведе предлагане на акции в периода 8-15 декември, ще инвестира набраните средства в разширяване на капацитета и подобряване на ефективността.

Дружеството в момента строи ново индустриално хале с площ от 12 хил. кв.м на терена, където се намира предприятието му в Гурково. Това ще консолидира производството – съоръжения от Стара Загора могат да бъдат преместени, а имотите там – продадени, което ще намали разходите на компанията, посочва се в проспекта ѝ.

Акцент фирмата поставя върху линията за производство на аерозолни опаковки. За нея е планирано да се инвестират почти 8 млн. лева, ако дружеството набере максималната сума от 10 млн. лева, която цели.

Компанията е финализирала тази година и инвестиция в четири соларни покривни инсталации с обща мощност 4MW, за да намали разходите си за енергия. Тя не изключва и други придобивания, освен на италианската Cevolani и германската BIBRA, за да продължи прехода от B2C пазара на метални опаковки към доставчик на цялостно решение за метални опаковки (B2B).

Предлагане на акции

Дружеството ще предложи на инвеститорите до 1 130 450 новоиздадени обикновени акции с емисионна цена от 8,85 лева на акция. Ако набере максимално заложената сума – малко над 10 млн. лева, дружеството ще постигне пазарна оценка от над 65 млн. лева – съизмерима с пазарната капитализация на „Неохим“ и „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ.

Предлагането ще се счита за успешно при записани и платени поне 900 хил. акции, т.е. при набрани почти 8 млн. лева.

Мениджър на емисията е „ЕЛАНА Трейдинг“. IPO-то ще се осъществи по метода бук билдинг. Предвижда се минимум 10% от акциите да отидат при непрофесионални инвеститори, а до 90% - при институционални инвеститори.

При презаписване новоиздадените акции ще бъдат разпределени пропорционално между инвеститорите при спазване на първоначалното горепосочено разпределение за институционално/непрофесионално разпределение.

Съществуващите акционери – основателят на дружеството Кольо Атанасов, който е и мажоритарен акционер с 88% от капитала, както и „РП Асет Мениджмънт“, „Акцент 2“ и Бойко Шойлеков (миноритарни акционери с по 4% от капитала), нямат право да продават акциите си за период от 12 месеца след листването.

Мажоритарният акционер се предвижда да запази поне 51% от капитала на дружеството, или 3 678 000 акции преди IPO-то, в продължение на най-малко 24 месеца след листването.

Закъсняло листване

Мажоритарният собственик на компанията Кольо Атанасов и финансовият ѝ директор Бойко Шойлеков представиха дружеството пред инвеститори в четвъртък. По думите и на двамата листването на компанията на борсата е закъсняло и проектите, които трябва да се финансират със средствата, набрани от инвеститорите, вече са стартирани.

По думите на Бойко Шойлеков част от производствените линии могат да започнат да работят до края на второто тримесечие на 2024 г.

Дружеството иска да развива и двете си бизнес направления – производство на различни видове опаковки и на машини за сектора. Чрез дъщерните си компании в Италия и Германия (Cevolani и BiBRA) "Булметал" доставя машини за производство на опаковки за клиенти на четири континента. Водещите пазари на компанията са Италия, Канада и Южна Америка.

Клиентите на производството на опаковки са концентрирани в Централна и Източна Европа, като водещите пазари са Румъния, Гърция и България. Годишно компанията преработва над 13 хил. тона суровина и изнася над 70% от продукцията.

Финансови резултати

Дружеството реализира почти 111,7 млн. лева приходи за 2022 г. в сравнение с над 88,9 млн. лева за 2021 г., което е с над 26% повече на годишна база. За първото полугодие на 2023 г. са отчетени приходи в размер на почти 58,8 млн. лева, което е с 12% повече на годишна база. 

Нетната печалба за миналата година е близо 8,7 млн. лева при 1,4 млн. лева, което представлява шесткратен ръст за една година. За полугодието е реализирана печалба от 1,3 млн. лева. За периода юни 2022 - юни 2023 г. приходите на компанията са 118 млн. лева, а печалбата - 3,8 млн. лева.

Минимум 12% от годишната или полугодишната печалба се предвижда да се разпределя като дивидент на акционерите.

Относно високата задлъжнялост на „Булметал“ – съотношението дълг/собствен капитал е малко над 100%, Бойко Шойлеков коментира, че задлъжнялостта в този бизнес е циклична и експозицията вече е сериозно намалена. По думите му кредитът е еквивалентен на полезния живот на материалния запас, а след разплащане на клиентите започва и погасяване. Той предупреди, че заем на дружеството ще бъде преподписан в началото на 2024 г.

Свързани компании:

Булметал АД(BMTL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още