IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от срещата на Фед носи оптимизъм на петролния пазар*

Опасенията за доставките в Близкия изток също подкрепиха цените

09:52 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, след като протоколът от заседанието на Федералния резерв показа, че инфлацията е под контрол, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се готви за посещение в Близкия изток, за да се опита да предотврати разрастването на конфликта между Израел и "Хамас", пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент поскъпват с 28 цента, или 0,36%, до 77,87 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 38 цента, или 0,53%, до 72,57 долара за барел.

И двата бенчмарка, които са напът да завършат първата седмица на годината с ръст, се възстановиха от четвъртък, когато цените се понижиха по време на волатилна сесия поради огромните седмични запаси от бензин и дестилати.

Въпреки че протоколът от заседанието на Фед не даде ясни сигнали за това кога може да започне намаляването на лихвените проценти, той сигнализира за все по-голяма сигурност, че инфлацията е под контрол. Стана ясно още, че централните банкери все повече се опасяват за рисковете, които една „твърде рестриктивна“ парична политика може да крие за икономиката .

По-ниските лихви намаляват разходите за заеми на потребителите, което може да подкрепи икономическия растеж и търсенето на петрол.

Развитието на събитията в Близкия изток също засили опасенията за доставките, тъй като израелските сили планират настъпление на север и по-сериозно преследване на лидерите на „Хамас“ на юг, заяви израелският министър на отбраната в четвъртък.

С цел да предотврати разрастването на конфликта, Блинкен отпътува за Близкия изток в четвъртък за седмица, съобщиха от Държавния секретариат.

Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ показаха, че запасите от бензин миналата седмица са регистрирали най-високото си седмично увеличение от повече от 30 години насам, а доставените дестилатни продукти са намалели до най-ниското си ниво от 1999 г.

Слабите данни бяха компенсирани от геополитическите опасения, надеждите за икономическо възстановяване при потенциалното понижение на лихвите и проблемите с корабоплаването в Червено море.

*Цените са актуални към 9:42 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още