IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в САЩ може да донесат обрати на фиксираните върху икономиката пазари

Тази година данъчните и разходните политики са сред темите, които тези инвеститори ще следят

10:16 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kevin Dietsch/Getty Images
Снимка: Kevin Dietsch/Getty Images

Президентската надпревара в САЩ, която е напът да се разгорещи, може да добави обрати към пазарите през 2024 г., докато инвеститорите оценят потенциала за промени във фискалните разходи, данъците и други политически сфери след изборите, пише Ройтерс.

От месеци паричната политика на Федералния резерв и икономиката на САЩ поглъщат вниманието на инвеститорите, а очакванията за намаляване на основните лихви през 2024 г. от централната банка подхраниха експлозивен възход на акциите в края на 2023 г., доближавайки индекса S&P 500 до нов рекорден връх.

Малко вероятно е значението на тези фактори за цените на активите да отмине скоро. Но след събранието в Айова, което трябва да даде старт на процеса на номиниране на кандидати за президент щат по щат от понеделник, потенциално тясна надпревара и остри партийни разделения сред избирателите може да добавят неочаквани обрати в посоката на акциите тази година.

„Изборите въвеждат допълнителен слой несигурност“, казва Айрийн Тънкъл, главен стратег по американските акции в BCA Research.

Тазгодишните избори подсказват за реванш между демократа президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп, който е далеч пред конкурентите си републиканци.

Всяко стесняване на разликата при републиканците обаче след събранието в Айова „може да създаде по-конкурентна надпревара“ за номинация на партията, казват икономическите анализатори на Goldman Sachs в бележка от понеделник. Лидерството на Тръмп в предстоящите първични избори в Ню Хемпшир ще се свие до около 3%, ако разликата между и бившия гуверньор на Южна Каролина Ники Хейли се стесни, добавят те.

„Несигурността обикновено нараства в началото на годините с избори за президент, а този модел изглежда особено вероятно да се запази през 2024 г.“, казват анализаторите на банката.

Какво показва историята

Период, когато президент е търсил преизбиране, както Байдън тази година, в миналото е съвпадал с такъв с над средното представяне за американските акции. От Втората световна война насам S&P е нараствал всички 14 пъти в годините, когато президент се е борил за преизбиране, независимо кой е печелил, със средна обща възвръщаемост от 15,5%, казва главният инвестиционен стратег на CFRA Сам Стовал. За сравнение, средната годишна възвръщаемост на индекса е 12,8% през този период.

Като цяло от 1928 г. насам показателят S&P 500 е нараствал средно със 7,5% в години с президентски избори, според RBC Capital Markets.

Сезонните модели в годините с избори обаче предполагат, че движението невинаги е гладко. Първите около три месеца от изборна година обикновено са волатилни за акциите, а S&P като цяло остава без промяна, казва Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор в Truist Advisory Services, който анализира данните от 1950 г. насам. Трите месеца преди деня на изборите в началото на ноември също обикновено са волатилни, казва той.

Сезонният модел на изборните години „осигурява друга причина да бъдем нащрек за спадове в началото на годината“, коментира ръководителят на стратегията за американските акции в RBC Лори Калвасина в бележка от понеделник.

Тази година данъчните и разходните политики са сред темите, които тези инвеститори ще следят. По време на управлението си Тръмп въведе данъчни облекчения, които трябва да изтекат през 2025 г., като се очаква републиканците да се опитат да не позволят това да се случи.

Демократите и Байдън, приели широкообхватен закон, стремящ се да насърчи чистата енергия и да намали разходите за лекарства с рецепта, се очаква да преследват увеличаване на данъците за корпорациите и богатите, докато харчат за разширяване на мрежата за социална сигурност, например инвестиции в грижи за деца, според Oxford Economics.

Икономически спад тази година вероятно ще засили пазарния фокус върху изборите, казва Матю Мискин, съглавен изпълнителен стратег в John Hancock Investment Management.

„Ако икономиката наистина започне да се забавя и потенциално видим рецесия, тогава фискалният отговор и кой стане политически лидер ще станат много по-важни за пазарите“, казва Мискин.

Определени сфери на фондовия пазар може да станат особено волатилни, докато кампанията напредва, а предложенията за политики станат ясни, включително свързаните с разходите за здравеопазване, за отбрана или енергийните разпоредби.

На изборите през 2020 г. например акциите на компаниите от соларния сектор поскъпнаха, след като перспективите за избор на Байдън се подобриха. Победата на Тръмп през 2016 г. предизвика т.нар. рефлационна търговия, която подсили широк спектър от сектори заради очакванията за по-хлабава фискална политика.

Някои инвеститори се съмняват, че изборите ще имат продължителен ефект върху пазарите един фактор, който потенциално може да намали влиянието, са очакванията за разделен Конгрес след изборите, който ограничава по-радикалните политически промени.

Макар че изборите може да донесат известна волатилност, „всеобхватната тема, която има най-голямо значение, е къде се намираме в икономическия цикъл“, казва Джак Янасевич, портфолио мениджър в Natixis Investment Managers Solutions.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още