IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският фондов пазар поглъща света, докато Европа гледа отстрани

За компаниите е по-трудно да получат достъп до капитал в Европа, тъй като инвеститорите изискват по-голяма компенсация за риска

14:12 | 20.01.24 г. 6
Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images
Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images

„Спредът Birkenstock” може да звучи като някаква истинска грешка в гардероба ни, но това е начин да видим как две европейски компании за обувки се представят на фондовите пазари, откакто листнаха акциите си – едната в Ню Йорк, другата в Лондон. Това трябва да задейства сигнала за тревога във финансовите центрове на континента, не само във Великобритания, пише редакторът на Bloomberg Лионел Лоран.

САЩ стана дом на Birkenstock Holdings. Компанията се възстанови от един от най-лошите пазарни дебюти от две десетилетия, след като предпочете да листне акциите си в Ню Йорк, отколкото в Германия. Сега цената на акциите е с 8% над тази от първичното публично предлагане (IPO).

В същото време листнатите в Лондон акции на Dr Martens, чиито англо-германски обувки са любими на феновете на готика и пънка, са се сринали с около 40% през същия период и са доста под цената от IPO-то си след предупреждение за печалбата от ноември. Тези компании реализилат около 45% до 55% от продажбите си в САЩ, показват данни, събрани от Bloomberg.

Модата е непостоянна, но основната тенденция на фондовия пазар не е.

Докато повече компании избират да листнат акциите си в САЩ заради обещанието за по-висока цена, достъп до по-мащабен разполагаем капитал и по-малка инвеститорска база, избягваща риска, Европа изостава още повече. Листнатите в САЩ компании формират почти 70% от индекса MSCI World (който следи най-големите по пазарна стойност компании в развитите страни), докато преди десетилетие бяха около 50%. Това до голяма степен е функция на разрастването на Big Tech в САЩ, но има и други проблеми. Делът на Великобритания се е свил до около 3,9%, около половината от това, което беше преди Brexit. Търговският обем в страната се срива през последните години, което позволи на ЕС да „канибализира“ набора от листвания в Лондон, тъй като еврозоната рекламира собствените си финансови центрове и компаниите от развиващи се пазари си остават вкъщи.

Центрове като Париж и Берлин също не са постигнали много в това да затворят разликата. Делът на Франция в MSCI World е под 4%, а на Амстердам леко расте до 1,4%. Макар че регулаторите се опитват да насърчат по-интегриран капиталов пазар на ЕС, континенталните центове все още се усещат отличително национални. Заради отслабващите т.нар. animal spirits (терминът "аnimal spirits" е използван за първи път от Кейнс и описва инстинктите и емоциите, които оказват влияние върху човешкото поведение, и може да се измерят например в потребителско доверие – бел. ред.) и мудния икономически растеж броят на листнатите в Европа компании е спаднал със 17% през последното десетилетие, но е нараснал леко в САЩ, посочва търговската асоциация Amafi. Миналогодишните 14 млрд. долара, събрани от IPO-та на европейски борси, е най-ниската сума от почти десетилетие. Много компании се редят за първични публични предлагания тази година – от подразделението на Renault Ampere до най-голямото гръцко летище.

Има реална цена за изоставането на европейския пазар. От една страна, това е по-голямата трудност за компаниите да получат достъп до капитал в Европа, тъй като инвеститорите изискват по-голяма компенсация за риска, казва Пер Ейнар Елефсен, главен изпълнителен директор на Amundsen Investment Management. Вземете автомобилния сектор, където способността за набиране на пари е най-важна: през 2020 г. американският производител на автомобили Tesla привлече милиарди капитал не веднъж или два пъти, а три пъти в рамките на 10 месеца, и отчете ръст на цената на акциите си вместо очаквания спад, който обикновено носят продажбите на акции. Трудно е да си представим подобно постижение в Европа, където продажбите на акции на автомобилни производители са по-редки и по-малки: Renault гледа към оценка от 8 до 10 млрд. евро за Ampere, но според Bloomberg Intelligence всъщност може да е по-ниска.

Има я и геополитиката на фона на това, което германският вицеканцлер Роберт Хабек казва, че е европейско „състезание“ със САЩ и Китай. Тъй като търговските потоци стават по-малко глобални и все повече регионални, има значение къде отиват капиталите и компаниите. Ето защо Германия даде на производителя на батерии за електрически автомобили Northvolt субсидии за почти 1 млрд. евро, за да построи завод в Германия, вместо да се насочи към други места. Northvolt също така си осигури зелен заем от 5 млрд. долара, може би знак за по-силната склонност на Европа към дългово финансиране. Но фондовите пазари все повече ще се превръщат в ценен източник на капитал за енергийния преход. С IPO, което е ясно в полезрението на Northvolt, Европа не може да си позволи да стои встрани от тази надпревара.

Какво може да се направи? Ясно е, че интегрирането на 27-те разнородни пазара на ЕС в един ще промени играта, обединявайки правила и разпоредби, за да стимулира насочването на повече спестявания към акции. Това обаче няма да е лесно постижение, тъй като националните власти все още ревниво пазят своето.

Може би добро начало би било да се вслушаме в самите фондови пазари. Шефът на ирландската фондова борса Дарил Бърн наскоро предложи по-равнопоставени условия за гербовия данък върху инвестирането, който в Ирландия е 1%, във Франция е 0,3%, а в Обединеното кралство 0,5% (и нула в САЩ). Главният изпълнителен директор на Euronext Стефан Буджна междувременно призова за преосмисляне на застрахователните разпоредби, известни като Solvency II, които според него през 2016 г. възпрепятстват капацитета на институционалните инвеститори да инвестират. Доклад за Solvency II от 2021 г. на Institut Louis Bachelier изчислява, че регулаторните ограничения могат да доведат до разлика от 15 пр.п. в потенциалното разпределение на капитала от страна на дългосрочните инвеститори.

Докато Европа не започне да действа заедно, може да се очаква спредът на Birkenstock да бъде депресираща гледка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka кое мааа,прооооста копейее... кое да е повод за радост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
*** - watnik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: кухиа И това е повод за гордост и радост ли? А ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 21
khao
преди 3 месеца
да си дойдем на думата къде е проблема и да не се лъжем с ватнишкиии лъжи!!! ... ето така америианосите превземат света, а не с война... концентрирай и поробвай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още