IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Налице е масивно неразбиране на зелената финансова реторика

Има „огромно разминаване“ между това, което казват някои от популярните лица в глобалните финанси, и вълната от пари, вливащи се в зелени проекти, изтъква експертът

21:30 | 17.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Има много пари, които могат да бъдат спечелени чрез инвестиране в прехода към зелена енергия, а финансовите специалисти, които твърдят обратното, не обръщат внимание на фактите, изтъква Марк Карни, председател на Brookfield Asset Management и бивш управител на Английската централна банка, в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Има „огромно разминаване“ между това, което казват някои от популярните лица в глобалните финанси, и вълната от пари, вливащи се в зелени проекти, подчертава Карни, цитиран от Bloomberg.

Коментарите му следват вълната от съобщения на банкери и мениджъри на активи, които започнаха да използват глобалните срещи на върха, за да напомнят на правителствата, че ще подкрепят зеления преход само ако има печалба.

Това е мантра, която се повтаря в Давос. Говорейки по време на панел по-рано в сряда, милиардерът и основател на Bridgewater Associates Рей Далио каза, че „съществува това понятие „трябва да трябва да трябва“, но е важен фактът кой има пари, какъв е размерът им и какъв са мотивациите”.

Карни изтъква, че проследяването на зелените инвестиционни потоци показва, че има достатъчно мотивация сред притежателите на капитал да подкрепят прехода. През 2023 г. инвеститорите са вложили 1,8 пъти повече в чиста енергия, отколкото в изкопаеми горива, става ясно от данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). А 1,8-те трилиона долара, похарчени в световен мащаб за чиста енергия само за миналата година, се очаква да нараснат до 4,5 трлн. долара годишно до началото на 2030 г., изчислява още МАЕ.

„Тези 1,8 трлн. долара ще осигурят много добра възвръщаемост“, посочва Карни, добавяйки: „Не всяка отделна инвестиция, но съвкупността ще направи много добра инвестиция“.

Миналата година много инвеститори в традиционни зелени активи загубиха пари, тъй като производителите на вятърна и слънчева енергия бяха ударени от по-високите лихвени проценти. Глобалният индекс за чиста енергия на S&P приключи 2023 г. със спад от повече от 20% и се понижи с още 9,5% през януари. За сравнение S&P 500 се повиши с 24% миналата година и почти не се е променил досега през 2024 г.

Карни изтъква, че финансирането на прехода е област, в която инвеститорите могат да генерират печалба.

„Ако се съсредоточите върху това да отидете там, където са емисиите, ще ви бъде платено, че помагате за справяне с изменението на климата и това вече е реалността“, подчертава той. „Плащат ви повече за това в развития свят, отколкото в развиващия се, нещо, което трябва да коригираме с политика и финанси“, категоричен е още финансистът.

Карни, който ръководи АЦБ между 2013 г. и 2020 г., също коментира екологичния дневен ред на Обединеното кралство, включително отстъплението от политиките за климата от страна на премиера Риши Сунак.

„Това, което не ми хареса – поне така изглеждаше на мен – е, че политиките бяха премахнати от масата, без, със сигурност без да бъдат въведени заместители, и това беше направено поради чисто политически сигнални цели“, изтъква Карни, добавяйки: „Така се оказа. И това не е подходящата среда за поддържане на инвестициите фокусирани и течащи толкова, колкото би трябвало. А и това просто не е добра политика за климата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
*Плащат ви повече за това в развития свят, отколкото в развиващия се, нещо, което трябва да коригираме с политика и финанси*, категоричен е още финансистът.* - Тук под *развития свят* Карни има предвид Европа, защото в САЩ и Азия (Китай и Индия) няма да им мине номерът, Русия отпада, най-много да изклатят Анстралия и НЗ, но там няма чак толкова пари. Ще има много хляб в *развиващия се*, но след като го *коригират* с *вълна от пари*, предполага се - пак от ЕС - новопридобитата ферма за стригане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
От: Tikva007/#1: Бил Гейтс, Джак ***, Марк Зукърбърг, принц Ал-Уейд ибн Талал, споменатият в статията Рей Далио, Джулиан Робертсън, Дейвид Рубинщайн и самият Джордж Сорос - нещо като Световният Зеленопромишлен Комплекс. Интересното е, че Breakthrough Energy получи през 2018 г. договор с ЕС за преференциален достъп до финансиране, или казано иначе - за източване на ЕС срещу зелен хайвер. Прав е Карни - много пари има в тази схема, но получателите им са с покани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
*Има огромно разминаване между това, което казват някои от популярните лица в глобалните финанси, и вълната от пари, вливащи се в зелени проекти, изтъква експертът* - Има огромно разминаване и между лакърдиите за спасяването на климата и истинските цели на *Али Баба и 40-те разбойници*, където банкерът Карни ще спасява климата заедно с Ал Гор от клана *Клинтън*, Дейвид Блъд от Голдман Сакс, Зак Ексли от Сорос, Майкъл Блумбърг, и цялата корпорация Breakthtrough Eneegy, където са Ричард Брансън,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още