IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците подкрепят зеления преход, дори и да не носи печалби, стига да не отнема от доходите им

Популистите в Европа впрягат аргументи срещу екологичните политики и печелят подкрепа

08:35 | 07.01.24 г. 25
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейците подкрепят амбициозните зелени цели, които да намалят климатичните промени, сочат данни на Европейската комисия (ЕК). Същото подсказват и резултатите от изборите през 2019 г., когато зелените партии влязоха в Европейския парламент и спечелиха и много национални избори, пише базираната в Белгия анализаторска компания Bruegel.

Оттогава зелената политика навлиза все по-широко в ежедневието и някои от мерките са вече директно насочени към бита - например отоплението и транспорта ще бъдат част от схемата за търговия с емисии от 2027 г., която в момента обхваща само индустрията.

В същото време обаче, въпреки че има амбициозни цели, анонсирани отдавна, ЕС няма разработени конкретни политики, съответно и политиците не могат да защитят някои от тези мерки.

Така екологичните цели всъщност имат политически последици - изследвания показват, че зелените мерки имат висока политическа цена, особено за държави, при които социалното неравество е високо. Проучване от 2023 г. показва, че загубата на доходи, свързани с екологията, ще направи италианските избиратели по-склонни да гласуват за популистката Lega Nord.

Това беше доказано нагледно по време на предсрочните парламентарни избори в Нидерландия, спечелени изненадващо от "Партията на свободата" на Хеерт Вилдерс. Част от предизборните му обещания бяха свързани с отказ от климатичните мерки. В Германия пък подкрепата за Зелената партия падна от 23% през юли 2022 г. до 13% през ноември 2023 г.

Като цяло преходът към нисковъглеродна икономика и устойчиво бъдеще изглежда свръзан с дълбока трансформация на всички сектори и това ще бъде свързано с печеливши и губещи на различни нива (отделни индивиди, общини, региони и държви). Това повдига въпроса всъщност до колко са подготвени европейците да платят цената на зелените политики.

Проучване на Bruegel показва, че наистина до голяма степен всичко зависи от цената. Анализаторите са се обърнали към гражданите на пет европейски държави - Франция, Германия,Нидерландия, Испания и Италия, с въпроса трябва ли да останат климатичните цели, ако те влияят върху доходите - персонални, на местните власти, на националните власти или на ниво ЕС.

Според анализаторите за европейците няма значение колко амбициозни са целите - например намаление на емисиите с 20% или с 10% над заложените параметри, ако разходите за постигането им са едни и същи.

Европейците са особено чувствителни, ако политиките намаляват техните лични доходи. От друга страна обаче не подкрепят по-ниски цели, дори и те да им носят повече доходи. Например намаляване на емисиите с 45% спрямо нивото от 1990 г. до 2030 г., ако то ще повиши доходите на европейците, среща по-малка подкрепа, отколкото сегашната цел за намаляване на емисиите с 55% до 2030 т., ако то ще запази сегашното ниво на доходите.

Сегашната цел на ЕК се подкрепя от 43% от анкетираните в петте най-големи европейски икономики. Ако обаче постигането на тази цел води до намаляване на доходите, тогава подкрепата става едва 36%.

Още по-амбициозни цели също са приемливи за европейците, ако те поне не водят до намаляване на техните доходи.

Подобни са настроенията и по отношение на доходите за регионите, за държавите или на ниво ЕС, сочат още данните от проучването. Те съвпадат и като цяло с икономическата теория, че хората са по-чувствителни относно загубата на средства, отколкото по отношение на печалбата.

Заключението на Bruegel е, че европейците подкрепят политиките за климата и са готови да се откажат от увеличаване на доходите, стига да не понесат преги загуби. Това означава, че политиците вероятно ще трябва да преосмислят стратегиите си относно прехода, така че да засяга най-малко благосъстоянието на европейците.

Един от механизмите за компенсация на негативните ефекти от прехода е Европейския социален климатичен фонд, припомнят още от Bruegel. В него ще бъдат генерирани 65 млрд. евро от ЕК и още 21,7 млрд. евро от страните в общността, които ще могат да бъдат разпределяни от 2026 година. Целта е да бъдат подкрепените най-уязвимите от зеления преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... ти па 21 реактора ... 210 строят , не си дочел до края ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 3 месеца
До: Tikva007Кой САЩ ли ? :) ставаш смешен . Имаш плитка рецесия в Европа и толкова . Двете Америки си бумтят . Само че Опек+Раша вече контролират 40 % от добива и колкото да се напъват няма кво да направят . А Китай , Китай е най големият производител и потребител на Ел коли и Ел влакове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
До: data: Плямпане е дискутирането в икономически форум с понятия като *иска, не иска, коридори, вестибюли и антрета*. Русия е заложила приходи в бюджета при цена на петрола от $61, а СА изобщо не обявява такива числа. Цените на петрола са в най-пряка зависимост от търсенето и предлагането, а то - от икономическата активност по света. При свита световна икономика и задоволяване на най-лакомите Индия и Китай с руски петрол за $60, колко да е потреблението и цените при останалия стагниращ свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
xapoznai
преди 3 месеца
А то, *** не моеш му обясниш! Той е чок тарикат. Неговата сметка ако не излиза поече не му обяснявай, 100% е световен заговор да го ограбят! Ако няма директен келепир, ***! Такива политики за след 10 години са за балъците. А балъците по туй се знаят, защото са богати. Най-богатите са най-големите балъци, а на *** просто съдбата е виновна! Не му върви и това е! А пък за петрола какво да кажем - в долари си е пак толкоз ама стоките дето ще си купиш със същите долари 15% по малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 3 месеца
До: Tikva007Коридора който иска СА а и вероятно и Русия е 90-100 . И след поредното съкращение не се случва . Имаш ли обяснение или само плямпаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
До: xapoznai: На такива като теб винаги други им правят сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
До: data: Аман от тази дъвка с падащите цени на петрола! Колко е паднал и кога? Лятото *Брент* беше 75, есента 95, сега е 80. А на ОПЕК са с по $2-5 нагоре. Направо се е сринал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
До: xapoznai: *Ако вземем за пример един Китай, който расте колосално и новите му мощности са перки и панели* - Булшиттт! Китай строи в момента 21 нови ядрени реактора и 41 ГВт въглищни мощности. Перките и панелите са му по програмата за подкрепа на производителите, които не са успели да набутат (шитнат) някакви количества на свръхумните царе на сметките в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 месеца
До: Tikva007Сметките други са ги направили, които разполагат с достатъчно информация! Ако вземем за пример един Китай, който расте колосално и новите му мощности са перки и панели. Да не говорим за електифицирания транспорт, където скоро очаквам да го санкционира запада, заради шпионство като 5джи мрежите или друго... Може би са бавни китайците и не си знаят интереса? Да ама ръста им говори друго... И те го правят при ръст 5-6%, а ние из Европата се борим за 3%! На сметка ли са или не тогава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 3 месеца
До: lost in fxИмаш ли бегла представа що Опек+ свива добива , а цената на петрола пада вместо да рипа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още