IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците подкрепят зеления преход, дори и да не носи печалби, стига да не отнема от доходите им

Популистите в Европа впрягат аргументи срещу екологичните политики и печелят подкрепа

08:35 | 07.01.24 г. 25
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейците подкрепят амбициозните зелени цели, които да намалят климатичните промени, сочат данни на Европейската комисия (ЕК). Същото подсказват и резултатите от изборите през 2019 г., когато зелените партии влязоха в Европейския парламент и спечелиха и много национални избори, пише базираната в Белгия анализаторска компания Bruegel.

Оттогава зелената политика навлиза все по-широко в ежедневието и някои от мерките са вече директно насочени към бита - например отоплението и транспорта ще бъдат част от схемата за търговия с емисии от 2027 г., която в момента обхваща само индустрията.

В същото време обаче, въпреки че има амбициозни цели, анонсирани отдавна, ЕС няма разработени конкретни политики, съответно и политиците не могат да защитят някои от тези мерки.

Така екологичните цели всъщност имат политически последици - изследвания показват, че зелените мерки имат висока политическа цена, особено за държави, при които социалното неравество е високо. Проучване от 2023 г. показва, че загубата на доходи, свързани с екологията, ще направи италианските избиратели по-склонни да гласуват за популистката Lega Nord.

Това беше доказано нагледно по време на предсрочните парламентарни избори в Нидерландия, спечелени изненадващо от "Партията на свободата" на Хеерт Вилдерс. Част от предизборните му обещания бяха свързани с отказ от климатичните мерки. В Германия пък подкрепата за Зелената партия падна от 23% през юли 2022 г. до 13% през ноември 2023 г.

Като цяло преходът към нисковъглеродна икономика и устойчиво бъдеще изглежда свръзан с дълбока трансформация на всички сектори и това ще бъде свързано с печеливши и губещи на различни нива (отделни индивиди, общини, региони и държви). Това повдига въпроса всъщност до колко са подготвени европейците да платят цената на зелените политики.

Проучване на Bruegel показва, че наистина до голяма степен всичко зависи от цената. Анализаторите са се обърнали към гражданите на пет европейски държави - Франция, Германия,Нидерландия, Испания и Италия, с въпроса трябва ли да останат климатичните цели, ако те влияят върху доходите - персонални, на местните власти, на националните власти или на ниво ЕС.

Според анализаторите за европейците няма значение колко амбициозни са целите - например намаление на емисиите с 20% или с 10% над заложените параметри, ако разходите за постигането им са едни и същи.

Европейците са особено чувствителни, ако политиките намаляват техните лични доходи. От друга страна обаче не подкрепят по-ниски цели, дори и те да им носят повече доходи. Например намаляване на емисиите с 45% спрямо нивото от 1990 г. до 2030 г., ако то ще повиши доходите на европейците, среща по-малка подкрепа, отколкото сегашната цел за намаляване на емисиите с 55% до 2030 т., ако то ще запази сегашното ниво на доходите.

Сегашната цел на ЕК се подкрепя от 43% от анкетираните в петте най-големи европейски икономики. Ако обаче постигането на тази цел води до намаляване на доходите, тогава подкрепата става едва 36%.

Още по-амбициозни цели също са приемливи за европейците, ако те поне не водят до намаляване на техните доходи.

Подобни са настроенията и по отношение на доходите за регионите, за държавите или на ниво ЕС, сочат още данните от проучването. Те съвпадат и като цяло с икономическата теория, че хората са по-чувствителни относно загубата на средства, отколкото по отношение на печалбата.

Заключението на Bruegel е, че европейците подкрепят политиките за климата и са готови да се откажат от увеличаване на доходите, стига да не понесат преги загуби. Това означава, че политиците вероятно ще трябва да преосмислят стратегиите си относно прехода, така че да засяга най-малко благосъстоянието на европейците.

Един от механизмите за компенсация на негативните ефекти от прехода е Европейския социален климатичен фонд, припомнят още от Bruegel. В него ще бъдат генерирани 65 млрд. евро от ЕК и още 21,7 млрд. евро от страните в общността, които ще могат да бъдат разпределяни от 2026 година. Целта е да бъдат подкрепените най-уязвимите от зеления преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

14
rate up comment 11 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
До: xapoznai: Досущ като теб, други подобни майстори на сметките - хунвейбините на Мао, през 60-те години на миналия век са сметнали, че ако изтрепят врабчетата и другите птици, реколтата от ориз и жито ще се увеличи с милиони тонове, които те иначе изяждали. Така решили да преборят глада в тогавашен Китай. Можеш да се информираш за резултатите. Друго сходство е и *Културната революция*, която те провеждали и на която днес напомня революцията в ценностите на днешните хунвейбини в ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 4 месеца
Бе той на някои групи хора доста добри печалби си им носи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
xapoznai
преди 4 месеца
До: lost in fxНие не искаме да я покрием на 100%, а примерно на 98% ;) Тия парички дето хвърчат навънка може да се въртят тука - е така се забогатява. Примерно ако не плащаш всяка година по няколко милиарда за въглеводороди, а тези пари си седят тука и накрая като дръпнеш чертата пак си на плюс. Цената на енергията може да ти е по-висока, но ръста на доходите ще го компенсира. Хората са го сметнали и знаят, че е на сметка и то на сериозен плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
cyclop
преди 4 месеца
До: lost in fx този Overton window в момента местят... Че за да излезе сметката със зеления хайвер, трябва да използваме много, ама много по-малко енергия... Тоест, да стоим на студено през зимата и на жега през лятото, като начало... А електрическите играчки да се ползват като средство за съхранение на енергията от зеления хайвер - да балансират зорлем недоклатената система... И тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
lost in fx
преди 4 месеца
Остави я Русия.......Имам предвид консумацията на енергия. Колко енергия е необходима за да се осигури отоплението през зимата, колко енергия е нужна за домакинствата и за индустриалните производства за да имаме ток 24/7? Може ли тази консумация да се покрие изцяло от ВЕИ? Колко перки и панели ще ни трябват и какви съоръжения за съхранение на енергията? Щото без съхранение ВЕИ не са ефективни. Всички сметки към момента показват че най ефективна е ядрената енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 4 месеца
До: lost in fx ... кви калкулатори те удрят па теб в главата веее ... я дай да го видим този рассийски пусти петрол дето го прекупуват цел свет уеее ... нали се следят всички кораби и танкери , кой къде товари и къде разтоварва ... те са на светлинни години от 2014-2015 - годините с най-големи обеми - почти 25% под тях !! и все още не са задминали предпандемичната 2019 ... я си прегледай числата преди да препоръчваш некой да фаща калкулатора !! аман от опоркаджий !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 4 месеца
До: xapoznai ... електричките са! и ще! останат скъпи още поне 2 петилетки . натоварени са с много , ама много R&D ... а кинтите за него идват от продажбите на същите тези разработки , за да мултиплицират ефекта за още нови технологични пробиви ... ефффтините електрички ще са точно това , за което плащаш , ефффтин шит ... реномираните марки няма да си го позволят . ще чакат с ефффтините модели и няма да си чупят градената с десетилетия фирма ... :))) ... ще си дишаме бензинови пушеци още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
lost in fx
преди 4 месеца
Няма такова нещо като "зелен преход". Всичко е измама. Продължават и в момента да купуват петрол и газ от Русия през посредници. Покупките на рекордни нива. Не случайно Русия реализира ръст на БВП въпреки войната. Няма как със зелени технологии да осигуриш отоплението през зимата и да захраниш индустриалните производства. Само хора без елементарни технически познания се връзват на зелените лъжи! Числата са публични. Знае се каква е консумацията. Извадете калкулатора и смятайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
xapoznai
преди 4 месеца
То ако не беше на сметка едва ли щеше да го има тоз преход... Само тая работа с електричките куца ама още е рано... посочиха 2025 да се изравнят по разходи и от там ще тръгне надолу и петрола, а там са големите пари. Десетина години по-късно живот и здраве може и вноса на петрол да е спаднал с 50%, а кюмюра само за барбекюта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 месеца
Какво ще гушнат, когато се завъртят споменатите и вече обсъждани на няколко пъти 9-10 трлн. Евро за зеления преход към зелен хайвер, само може да се предполага. По-интересното е, от къде ще се вземат тези пари, защото ако са пак от *там*, то значи, че Европа е открила *вечния двигател* в икономиката чрез перефразиране на комунистическия принцип *От всекиму според способностите, всекиму според потребностите* в *От печатницата на ЕЦБ - всекиму според апетита*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още