IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки в света са спечелили 3 млрд. долара от зелен дълг през 2023 г.

Банките от Wall Street доминират във финансирането на изкопаемите горива, докато европейските са водещи при зеленото финансиране

12:37 | 04.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За втора поредна година световните банки са направили повече пари от записване на облигации и осигуряване на заеми за зелени проекти, отколкото са спечелили от финансиране на петролни, газови и въглищни дейности, съобщава Bloomberg.

Най-големите кредитори в света са генерирали общо около 3 млрд. долара през миналата година от дълг за сделки, рекламирани като екологични, според данни, събрани от информационната агенция. За сравнение, секторът на изкопаемите горива им е донесъл под 2,7 млрд. долара.

Европейските банки водят в процеса. BNP Paribas оглавява класацията на Bloomberg за зелен дълг. Същевременно банките от Wall Street доминират във финансирането на изкопаемите горива. Wells Fargo и JPMorgan Chase генерират най-големи печалби от петролни и газови сделки.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

BNP, най-голямата банка в Европейския съюз (ЕС), е спечелила през миналата година близо 130 млн. долара от бизнеса ѝ за зелено финансиране.

На второ място е Credit Agricole с 96 млн. лева, а на трето - HSBC Holdings с 94 млн. долара.

Същевременно Wells Fargo е спечелила 107 млн. долара от уреждане на облигации и заеми за сектора на изкопаемите горива. Следват JPMorgan и Mitsubishi UFJ Financial Group, и двете с по 106 млн. долара.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

В Европа регулациите са по-строги и Европейската централна банка (ЕЦБ) и висшият банков орган в региона ясно дадоха да се разбере, че искат финансовата индустрия да ускори зеления преход, отбелязва Bloomberg.

Кредиторите в Европа са заплашени от глоби и по-високи капиталови изисквания, ако не декарбонизират експозициите си. В отговор много банки налагат изрични ограничения върху финансирането на сектора на изкопаемите горива.

Междувременно в САЩ регулаторната перспектива остава несигурна и фрагментирана, тъй като много републикански щати поставят препятствия пред зеления преход. Банките, за които се подозира, че задържат финансиране за петролния и газовия сектор, все по-често се сблъскват с ответни мерки. Тексас е сред щатите, които заплашват да отрежат банките от Wall Street, които приемат цели за нетни нулеви емисии.

На фона на това световната финансова индустрия изостава сериозно в постигането на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. Според анализ на BloombergNEF до 2030 г. четири пъти повече капитал трябва да бъде разпределен за екологични проекти, отколкото за изкопаеми горива, за да се приведат в съответствие с целите за нетни нулеви емисии.

„Банковото финансиране дори не е близо до необходимото за прехода“, коментира Трина Уайт, анализатор за устойчиво финансиране в BNEF.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Тезата на Уайт се потвърждава и от Джейсън Шварц, старши комуникационен стратег в Sunrise Project, организация с нестопанска цел, фокусирана върху приноса на финансовия сектор към глобалното затопляне.

Миналата година е била най-горещата в историята, според Global Carbon Project. Групата изчислява, че емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са се повишили с 1,1% до нов връх през 2023 г.

Като цяло банките са реализирали 583 млрд. долара зелени облигации и заеми миналата година в сравнение с 527 млрд. долара дълг за изкопаеми горива. През 2022 г. банките са насочили 594 млрд. долара в екологични проекти и 558 млрд. долара в нефт, газ и въглища, показват данните на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още