IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции прекъснаха тридневната печеливша серия

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones се понижи с над 137 пункта в сесията

22:57 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции затвориха сесията със спадове и прекъснаха тридневната печеливша серия заради данните за инфлацията, която се оказва по-упорита от очакваното. Признаците за ново ускорение на цените и оттегляне на потребителите натежаха върху настроенията на инвеститорите.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones се понижи с 0,35% (137,66 пункта) до 38 905,66 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 изтри 0,29% до 5150,48 пункта, а технологичният индекс Nasdaq спадна с 0,3% до 16 128,53 пункта.

Основната производствена инфлация се ускорява с 0,6% на месечна база през февруари, показват данните, публикувани по-рано в четвъртък. Годишният ръст достига 1,6%, което е над очакванията от 1,1%.

Данни за по-бързия темп на растеж на производствената инфлация идват след публикуването на статистиката, според която продажбите на дребно в САЩ нарастват по-бавно от очакваното през февруари – с 0,6% вместо с 0,8%.

Тази статистика вероятно няма да повлияе на траекторията на Федералния резерв на САЩ за намаляване на лихвените проценти, смята главният изпълнителен директор на The Wealth Alliance Роб Конзо, цитиран от Ройтерс. Той очаква две или три понижения на лихвите през годината.

Фед започва двудневната си среща за паричната политика на 19 март. Не се очаква да има промени при лихвените нива.

Що се отнася до отделните акции в сесията, тези на Under Armour поевтиняха с 10%, след като инвеститорите изразиха притеснения относно стратегията на търговеца на спортно облекло след обявяването на завръщането на неговия основател Кевин Планк като главен изпълнителен директор.

Производителят на електрически превозни средства Fisker изтри 51% от пазарната си оценка, след като Wall Street Journal писа, че фирмата е наела съветници и се подготвя за фалит.

Акциите на Robinhood същевременно поскъпнаха с 5%, след като брокерската компания отчете силен ръст на активите под попечителство за месец февруари.

Пазарната оценка на Dollar General нарасна с 5,6%, след като дискаунт търговецът на дребно прогнозира оптимистични продажби за 2024 г. на фона на стабилно търсене от страна на ценово съзнателните потребители.

Акциите на United States Steel Corporation поевтиняха с над 6%, след като президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост относно предложеното придобиване от японската компания Nippon Steel Corp. Байдън подчертава, че е жизненоважно за U.S.Steel да остане американска стоманодобивна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още