IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова за съживяване на проекта за съюз на капиталовите пазари

Френският президент обяви, че на местно ниво се планира законодателство за по-лесното привличане на инвестиции от малките компании

12:57 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че Европа трябва да предприеме дръзки стъпки към изпълнение на дълго отлагания проект за съюз на капиталовите проекти и че Франция ще продължи напред с превръщането на Париж в по-привлекателен финансов център, съобщава Ройтерс.

Френското правителство отправя сериозен тласък за съживяване на европейските планове за по-добре трансгранично интегриране на капиталовите пазари, за да се мобилизират частни пари за инвестициите, нужни в сферата на изкуствения интелект и енергийния преход.

Във видео обръщение по повод 10-ата годишнина от листването на паневропейския борсов оператор Euronext Макрон каза, че съюзът на капиталовите пазари трябва да бъде приоритет за следващата Европейска комисия.

„Това е тема, по която искам да отправя дръзки предложения с Германия през следващите седмици“, каза Макрон, призовавайки за по-интегриран надзор над финансовите пазари и спестовни продукти, които могат да бъдат предлагани из ЕС.

На местно ниво въвеждането на ново законодателство, за да се направи привличането на нов капитал по-лесно, е приоритет, добавя Макрон.

Законодател в партията на Макрон е подготвил законопроект, който трябва да влезе в парламента следващия месец и който прави възможно множественото право на глас възможно. Според Макрон това ще улесни листването на акции на фондовия пазар.

Макар да е често срещано в САЩ, множественото право на глас позволява на основателите на стартъпи и други малки компании да листнат компаниите си на борсите, без да губят контрол върху взимането на решения.

Законопроектът ще даде повече гъвкавост на компании за частни инвестиции, позволявайки им да инвестират в дружества с пазарна капитализация от до 500 млн. евро спрямо ограничение от 150 млн. евро в момента.

„Откакто развихме богата система от стартъпи, те имат нужда от привлекателна среда за листване в Европа, ако изберат да участват на фондовия пазар, за да се разраснат“, каза Макрон.

Той добави, че френският орган за публично финансиране Caisse des Depots ще насочи повече пари към малки и средни компании, инвестирайки 500 млн. евро във фондове, работещи с подобни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още