IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори продават дялови участия с отстъпка на вторичния пазар

Целта е да наберат средсва и да се отърват от неликвидни активи

11:16 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Американските институционални инвеститори продават повече от своите дялови участия с отстъпка, тъй като намаляват експозицията към неликвидния клас активи.

Големите инвеститори, сред които и пенсионни фондове, са продали 99% от своите частни капиталови дялове на или под тяхната нетна стойност на активите на вторичния пазар през миналата година, пише FT, като цитира данни на Jefferies.

Това е най-големият дял на продадени дялове с отстъпки, откакто инвестиционната банка води статистика.

Инвеститорите са принудени да излязат на вторичния пазар, защото листванията и сливанията и придобиванията - традиционни начини за частни капиталови инвеститори да напуснат бизнеса, са потиснати.

Много пенсионни планове също са задължени да извършват изплащания на своите бенефициенти, което ги принуждава да прибягват до вторичния пазар за по-бързо набиране на средства.

„Публичните пенсионни фондове в продължение на много години наливаха пари в частен капитал с предпоставката, че ще им донесе висока възвръщаемост при нисък риск, а ниската ликвидност не се смяташе за проблем“, коментира Ричард Инис, съосновател на консултантската компания EnnisKnupp, която работи с пенсионни схеми.

„Сега те откриват, че дяловите инвестиции не са сребърен куршум и ликвидността има значение за инвеститорите със значително изискване за изплащане“, допълва той.

Публичните пенсионни фондове в Северна Америка са разпределили средно 11 процента от активите си за частни капиталови инвестиции през миналата година спрямо 8 процента преди три години, според Preqin, доставчик на финансови данни.

Вторичните продажби процъфтяват, тъй като инвеститорите се стремят да намалят експозицията си към частния капитал. Според Jefferies глобалният вторичен пазар на частни капиталови инвестиции е отчел трансакции за 112 млрд. долара през миналата година – втората най-висока стойност, откакто банката води статистика.

По-високите лихвени проценти подкопаха стойността на портфейлите с частен капитал, тъй като инвеститорите се насочват към активи с фиксиран доход заради доходността и ниския риск. Това допринася и за предлагането на отстъпки от дяловите инвестиции на вторичния пазар.

Един пример е пенсионният фонд на учителите в щата Ню Йорк с активи за 137 млрд. долара, който продаде 34 дялови участия с 3,5 млрд. долара общи ангажименти на вторичния пазар в края на миналата година. Пенсионният фонд посочва, че трансакциите са послужили като „мярка за ребалансиране“, за да се намали дела на частния капитал до 9% от активите.

Желанието на инвеститори да продават дялови инвестиции на вторичния пазар с отстъпки е в контраст с предишни години, когато ниските лихвени проценти повишиха стойността на тези инвестиции. Това даде на продавачите повече сила при договаряне.

Тъй като Федералният резерв спря да повишава лихвените проценти и заговори за възможността за тяхното намаляване, размерът на отстъпките на вторичния пазар на частни капиталови инвестиции се свива през последните месеци. Много продавачи обаче нямат друг избор, освен да приемат по-ниската цена, за да се отърват от неликвидните активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още