IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в "българския Лас Вегас" е принудително свален от борсата

Дружеството не е публикувало изискуемите по закон отчети и документи, става ясно от решение на КФН

07:20 | 05.04.24 г. 1
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Компанията с най-голяма пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ) – „Кепитъл Консепт Лимитед“ АД, ще бъде принудително делистната. Това става ясно от решенията, взети на последното заседание на Комисията за финансов надзор (КФН), публикувани на сайта на регулатора.

Причината за отписването на дружеството като публично и на издадената от него емисия акции от регистъра, воден от КФН, е, че то не е публикувало изискуемите по закон финансови отчети и документи.

КФН е издала принудителна административна мярка срещу БФБ-София в края на ноември 2023 г., с която налага окончателно спиране на извършването на сделки с акции на „Кепитъл Консепт Лимитед“. Решението не е обжалвано в законоустановения срок и е влязло в законна сила, посочват от институцията.

Пазарната капитализация на „Кепитъл Консепт Лимитед“ е малко под 16,4 млрд. лева. Зад дружеството стои хонконгският милиардер Стивън Ло с няколко негови компании.

Компанията обяви през 2014 г. изграждането на мегаломански проект край с. Мусачево до София, който стана известен като „българският Лас Вегас“ заради мащабните хотели, казина, закрит аквапарк и други развлекателни съоръжения. Комплексът трябваше да бъде изграден на мястото на голф игрището „Света София“. Стойността на проекта се изчисляваше на над 1,5 млрд. евро.

Проектът трябваше да е готов до 2017 г., но така и не се реализира. Преди няколко години стана ясно, че дружеството е продало терена и търси нов в района на с. Кътина в подножието на Стара планина.

Въпреки че реално не осъществява дейност и няма приходи, през годините „Кепитъл Консепт Лимитед“ привлече китайски фирми и физически лица като акционери. Както в. „Капитал“ писа през 2020 г., инвестициите кореспондират с изискванията за т.нар. „златни визи“ и „златни паспорти“.

Народното събрание окончателно прекрати възможността да се придобива българско гражданство срещу инвестиция в края на март 2022 г.

С принудителното делистване на "Кепитъл Консепт Лимитед" компанията с най-голяма пазарна капитализация на БФБ-София е "Чайкафарма Висококачествените лекарства" (над 1,4 млрд. лева). Следват "Шелли груп" с над 1,2 млрд. лева и "Софарма" с почти 1,1 млрд. лева пазарна капитализация. В топ пет попадат и "Спиди" с 806,6 млн. лева и "М+С Хидравлик" с 426 млн. лева пазарна капитализация. 

Свързани компании:

Кепитъл Консепт Лимитед АД (Уелкъм Холдингс АД)(CCL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Markovich
преди 1 месец
Хахаха...Този Ло не беше ли свързван с Ал. Томов - Лупи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още