IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ЕМКА“ отчита умерен спад на приходите и по-рязък на печалбата през първото тримесечие

На предстоящото общо събрание в края на май акционерите ще гласуват наполовина по-малък дивидент на акция в сравнение с изплатения през 2023 г.

08:01 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„ЕМКА“ АД отчита умерен спад на приходите за първото тримесечие. Заради по-бавното понижение на разходите обаче печалбата се понижава с 40% за отчетния период, според индивидуалния финансов отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Продажбите на компанията се свиват с 5% до почти 38,3 млн. лева към края на март тази година в сравнение с над 40,4 млн. лева към края на март 2023 г.

Над две трети от продажбите – за 26,5 млн. лева, се формират от износ, докато 11,2 млн. лева – от вътрешния пазар.

Разходите на „ЕМКА“ за същия период спадат с 1,5% до общо 35,7 млн. лева от 36,26 млн. лева година по-рано.

Дружеството отчита понижение на разходите за материали с близо 5% на годишна база до над 30,9 млн. лева към края на изминалото тримесечие в сравнение с 32,5 млн. лева година по-рано.

С 5% спадат и разходите за персонал до почти 2,1 млн. лева от 2,2 млн. лева година по-рано.

Към края на март „ЕМКА“ реализира печалба в размер на близо 2,6 млн. лева при 4,3 млн. лева година по-рано, което е с 40% по-малко на годишна база.

В доклада си от компанията посочват, че тази година ще започне енергийно обновяване на производствената сграда с европейски средства. Проектът е одобрен в началото на годината.

Спряно е и амортизираното съоръжение за производство на гранулат. Необходимите за производството изолационни и шлангови гранулати ще се доставят от други производители, посочва се в документа.

В последната година акциите на „ЕМКА“ поскъпват с над 13%, а пазарната капитализация на дружеството надвишава 89,4 млн. лева.

Компанията свика редовното годишно общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 21 май в Севлиево. След като гласуват финансовия отчет за 2023 г. и докладите на одита и ръководството, акционерите ще одобрят и разпределянето на дивидент в размер на 0,0842105 лева на акция бруто. Дивидентът на акция е наполовина по-малък от разпределения през миналата година за 2023 г. (0,15789 лева).

Общата сума, която дружеството ще разпредели на акционерите, възлиза на над 3,65 млн. лева от печалбата за 2023 г. (над 8,66 млн. лева), или над 42% от печалбата.

Дивидентът се предлага да започне да се изплаща от 10 юли т.г. чрез Централния депозитар и „Юробанк България“ (Пощенска банка).  

Свързани компании:

ЕМКА АД(EMKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още