IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow е напът да прекъсне поредицата от понижения*

Ключови компании публикуваха отчетите си за тримесечието по-рано през деня

17:42 | 16.04.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският борсов индекс Dow Jones се повишава във вторник, давайки знак, че може да успее да се откъсне от шестдневна серия от загуби, предаде CNBC.

Показателят се покачва с 0,36% в началото на сесията на Wall Street. Широкият индекс S&P 500 отстъпва с 0,5%, докато технологичният Nasdaq Composite добавя 0,4% към стойността си.

Акциите на американското здравноосигурително предприятие UnitedHealth поскъпват с повече от 6 на сто на фона на отчета за по-добрите от очакваното приходи през първото тримесечие на годината. Johnson & Johnson обаче публикува смесени резултати, изпращайки цената на акциите си надолу с почти 2%.

Книжата на Morgan Stanley напредват с повече от 2 на сто, след като резултатите на банката надминаха прогнозите на анализаторите. Bank of America също надмина очакванията за тримесечието, но акциите ѝ поевтиняват с около 3%.

Печалбите на големите американски компании дават основание за оптимизъм на Wall Street, но по-високите лихви продължават да тежат на инвеститорите. Всички те са в очакване на новината кога Фед ще предприеме стъпка към намаляване на лихвените проценти, като се очаква това да се случи през есента, макар по-ранните прогнози да посочваха летните месеци като период за облекчаване на паричната политика.

Инвеститорите са загрижени и от ескалиране на напрежението в Близкия изток след атаката на Иран над Израел в събота. Индексът на волатилността CBOE, обикновено наричан „измерител на страха“, продължи да се повишава през втория ден от седмицата, след като затвори предходната сесия в най-високата си точка от октомври.

С отскока на Dow във вторник индексът е напът да прекъсне шестдневната серия от загуби - най-дългата отрицателна от юни насам. Индексът на „сините чипове“ изтри по-голямата част от печалбите си през 2024 г. Това беше изненадващ обрат, тъй като само преди седмици измерителят се доближи до ключовото ниво от 40 000 пункта.

Трейдърите очакват и изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който ще говори в рамките на Вашингтонския форум за канадската икономика по-късно днес.

В началото на борсовата сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 4,678%, а тази по 30-годишните облигации - до 4,787%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се покачва с 0,8% до 106,29 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,16% до 89,96 долара за барел, а тези върху сорта WTI поскъпват с 0,02% до 85,43 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,33 на сто до 2390,8 долара за тройунция.

Данните са актуални към 17:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още