IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за инфлацията в еврозоната окрилиха борсовите индекси в региона

Пазарите реагираха и на коментарите на Кристин Лагард от ЕЦБ и Джером Пауъл от Фед

19:45 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на растящия оптимизъм относно новите данни за инфлациярта в еврозоната, които могат да накарат Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро да предприеме намаляване на лихвените проценти, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,06% до 498,52 пункта.

Френският показател CAC записа ръст от 0,62% до 7981,51 пункта.

Германският измерител DAX прибави,, 0,0,2% към стойността си, покачвайки се до равнище от 17 770,02 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,35 на сто до 7847,99 пункта.

Окончателните данни на Евростат от сряда показаха, че инфлацията в еврозоната се е забавила през миналия месец. Това засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ през юни, въпреки че нарастващите разходи за енергоносители и слабото евро помрачават тези перспективи.

Инфлацията в 20-те държави, които споделят еврото, се забавя до 2,4% през миналия месец от 2,6% през февруари, което съответства на предварителната оценка, публикувана по-рано този месец.

Междувременно инфлацията във Великобритания се охлажда до 3,2% през март. Това е малко по-високо от прогнозата на икономисти, анкетирани от Ройтерс, които предвиждаха забавяне до 3,1%. Има обаче забавяне спрямо отчетените през февруари 3,4 на сто.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 април.

Ден по-рано председателят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че централната банка е в готовност за понижаване на лихвите в краткосрочен план, ако не се стигне до големи сътресения. Тя отбеляза, че ЕЦБ ще следи цените на петрола „много внимателно“ на фона на нарасналите опасения от разпространение на конфликта в Близкия изток. Но след безпрецедентното въздушно нападение от Иран срещу Израел през уикенда цената на петрола реагира „относително умерено“, посочи тя.

Малко преди това гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че икономиката на САЩ, макар и силна, не показва признаци за връщане на инфлацията към целта на централната банка, намеквайки, че понижения на лихвите са малко вероятни в скоро време.

В изказване на форум, посветен на икономическите отношения между САЩ и Канада, Пауъл заяви, че макар инфлацията да продължава да се забавя, това не се случва достатъчно бързо и сегашното състояние на лихвената политика трябва да остане непроменено.

Акциите на LVMH поскъпнаха с 3,2%, след като компанията представи относително стабилен финансов отчет по отношение на продажбите за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още