IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите убежище поскъпват след съобщенията за атаката на Израел срещу Иран

Инвеститорите се насочиха към японската йена и швейцарския франк и разпродават рискови активи

10:05 | 19.04.24 г.
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Стремеж към избягване на риска обхвана пазарите в петък и накара инвеститорите да преследват традиционни безопасни активи като швейцарския франк и йената след съобщенията, че Израел е атакувал Иран в ескалация на конфликта в Близкия изток, предава Ройтерс.

Трима запознати с въпроса източници заявиха пред Ройтерс, че Израел е атакувал Иран дни след като Иран предприе ответен удар с дронове срещу Израел. Ирански медии съобщиха рано в петък, че силите на страната са унищожили дроновете.

Първоначално пазарите реагираха остро на новината, която предизвика значителни разпродажби на рискови активи, повиши цените на петрола и златото и предизвика силен ръст на доходността по американските държавни ценни книжа и на валути убежище.

По-късно ръстовете бяха ограничени с появата на подробности около атаката и изявлението на официален представител на Иран, че не е било извършено ракетно нападение.

Въпреки това швейцарският франк, традиционна валута убежище, продължава да поскъпва с 0,35% до ниво от 0,9089 за долар, след като по-рано през деня отбеляза ръст от 1%. Движенията на швейцарската валута бяха по-силно изразени спрямо еврото, като общата валута поевтинява с 0,4% до 0,96685 франка, след като по-рано отбеляза спад от 1,5%.

Йената поскъпва с близо 0,2% до 154,38 за долар, след като бе нагоре с над 0,6% като непосредствена реакция след съобщенията за атаката.

„Съвсем очевидно е, че пазарът е притеснен“, коментира Мо Сион Сим, валутен стратег в Bank of Singapore. „Мисля, че на този етап пазарите са в режим на бягство към сигурност... Точно в момента все още сме в положение, в което знаем, че нещо се е случило, но трябва да разберем степента на ответната реакция“, допълни Сим.

В същото време чувствителните към риска австралийски и новозеландски долар достигнаха петмесечно дъно. Австралийският долар отбелязва спад от 0,3% до 0,64015 щатски долара, а новозеландският отписва 0,31% до 0,58825 щатски долара.

В отражение на предпазливостта на инвеститорите силно волатилният биткойн също отбелязва спад от над 5% и за кратко се понижи под прага от 60 хил. долара. Той губи 1,8% от стойността си до 62 381 долара.

Инвеститорите са под влиянието и на перспективата за по-високи за по-дълго време лихви в САЩ поради все още нажежената икономика на страната.

Поредица от силни данни за икономиката на САЩ многократно надвишиха очакванията и това наред с упорития инфлационен натиск прави трейдърите по-сдържани в прогнозите си за темпа и мащаба на лихвените съкращения от Федералния резерв тази година.

Очакванията за лихвите продължават да бъдат основният двигател на движенията на широкия пазар, особено на валутите, като най-новата промяна в очакванията за лихвите в САЩ предизвика силен ръст на долара.

Това подлага конкретно азиатските валути на огромен натиск и финансови ръководители в САЩ, Япония и Южна Корея отправиха необичайно тристранно предупреждение тази седмица заради поевтиняващите валути в азиатските страни, които повишават опасността от възможна съвместна намеса.

Корейският вон спадна под психологическата граница от 1400 в петък и се търгува на ниво от 1382,90 вона за долар.

В четвъртък гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда заяви, че централната банка може да повиши отново лихвите, ако спадовете на йената ускорят значително инфлацията, подчертавайки последиците от движенията на валутата за графика на следващата промяна в политиката.

Японската централна банка ще проведе заседание за паричната политика следващата седмица.

Британският паунд се понижава с 0,14% до 1,2420 долара и е напът да отбележи седмичен спад от 0,2%. Еврото изтрива 0,07% до 1,06355 долара и също се насочва към лек седмичен спад.

Макар че очакванията за първо понижаване на лихвите от Фед се изместват за по-късно тази година, трейдърите прогнозират, че Европейската централна банка ще започне цикъл на смекчаване на паричната политика през юни и това вероятно ще задържи общата валута слаба за известно време.

„Когато ЕЦБ започне да понижава лихвите, ще стане явно, че централните банки в света ще имат различни цикли на смекчаване на паричната политика и това само ще задълбочи силата на долара спрямо еврото и други големи валути“, счита Керъл Конг, валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia (CBA).

Пазарите очакват понижаване на лихвите от Фед само с около 40 базисни пункта тази година, значително под прогнозите за 160 базисни пункта в началото на годината.

Ръководители на американската централна банка също опровергаха очакванията на пазара, че тя ще започне да понижава лихвите още през юни, а председателят Джером Пауъл заяви по-рано тази седмица, че паричната политика трябва да бъде рестриктивна за по-дълго време.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нараства с 0,03% до 106,19 пункта и е близо до петмесечен връх от 106,51 пункта.

Цената на златото също нараства, като спот цената на ценния метал се повишава с 0,3% до 2386,05 долара за тройунция, след като по-рано през деня за кратко достигна 2417,59 долара за тройунция, близо до историческия връх от 2431,29 долара за тройунция, достигнат миналия петък. Златото се насочва към пети пореден седмичен ръст, като от началото на седмицата е поскъпнало с около 2%.

В крайна сметка дори геополитическите рискове да отслабнат, „трупането на златни резерви в Китай действа като голям катализатор. Това е процес, който изглежда ще продължи, благоприятствайки поскъпването на златото“, коментира Иля Спивак, ръководител на глобалната макроикономика в компанията Tastylive.

Сред останалите ценни цетали спот цената на среброто нараства с 0,2% до 28,28 долара за тройунция и се насочва към седмичен ръст. Спот цената на платината се повишава с 0,6% до 938,39 долара, а цената на паладия остава стабилна на ниво от 1023,09 долара. И двата метала се насочват към седмичен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още