IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща, които ще движат пазарите през следващата седмица

Отчетите на компании от "Великолепната седморка", PMI данните от еврозоната и срещата на BOJ са сред водещите фактори

15:28 | 21.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбите на големите технологични компании и още един кръг от данни за инфлацията се очакват през следващата седмица, докато ралито на акциите в САЩ изглежда изчерпва силата си.

Разколебаването може да бъде отчасти обяснено с опасенията, че лихвените проценти вероятно ще останат по-високи за по-дълго време.

Ето какво Ройтерс смята, че ще движи пазарите през следващата седмица.

Данни за инфлацията в САЩ

Инвеститорите ще получат още един поглед върху данните за инфлацията в САЩ в петък с индекса на цените на личните потребителски разходи (PCE) – предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията, който икономистите очакват да остане висок през март.

Скорошни данни показаха, че напредъкът в укротяването на инфлацията е в застой, заедно със силната статистика за пазара на труда, геополитическото напрежение в Близкия изток, което предизвика покачване на цените на петрола, и коментари на служители на Фед, включително председателя Джером Пауъл. Затова и инвеститорите започнаха да се отказват от очакванията за скорошно намаление на лихвените проценти.

През седмицата ще бъдат публикувани и други икономически данни – първоначалната оценка на БВП на САЩ за първото тримесечие, който се очаква леко да се понижи спрямо предходното тримесечие, продажбите на нови жилища и първоначалните молби за безработица, както и ревизираните данни за потребителските настроения и очакванията за инфлацията.

Печалбите на технологичния сектор

Големите технологични компании трябва да започнат да публикуват резултатите си през следващите дни след седмица, в която S&P 500 и Dow Jones Industrial Average регистрираха най-големите си седмични процентни загуби от март 2023 г., а Nasdaq отчете най-големия си седмичен спад от ноември 2022 г.

Въпреки че отчетният сезон за първото тримесечие все още е в ранните си етапи, очакванията са помрачени. Анализаторите прогнозират общите печалби на компаниите от S&P 500 да нараснат с 2,9% на годишна база. През април прогнозата беше за ръст от 5,1%, според данни на LSEG, цитирани от Ройтерс.

Четири компании от т.нар. група на Великолепната седморка ще докладват резултати тази седмица - производителят на електрически превозни средства Tesla във вторник след затварянето на пазара, компанията майка на Facebook Meta в сряда, следвана от Microsoft и компанията майка на Google Alphabet в четвъртък.

Големите технологични компании са от решаващо значение за S&P 500, тъй като тези компании имат най-голямото тегло в индекса.

Цени на петрола

Петролът поскъпна леко в петък, но отбеляза седмичен спад, след като Иран омаловажи ответния удар на Израел с дрон на негова територия. Това показва, че ескалация на военните действия в Близкия изток може да бъде избегната.

Цените на петрола паднаха с около 3% през миналата седмица. И двата бенчмарка отчетоха най-голямата си седмична загуба от февруари. Инвеститорите обаче не изключват възможността напрежението в Близкия изток да наруши доставките.

Междувременно стана ясно, че Международният валутен фонд очаква ОПЕК+ да започне да увеличава добива на петрол от юли.

PMI данни

Инвеститорите ще следят внимателно PMI данните от еврозоната, САЩ и Обединеното кралство във вторник за всякакви признаци, че инфлацията, особено в сектора на услугите, се завръща.

Мартенският PMI индекс в САЩ показа, че растежът на сектора на услугите в САЩ се е забавил допълнително миналия месец, заедно с инфлацията в услугите.

Данните могат да подскажат също така дали икономиката на еврозоната се възстановява, след като PMI данните от март показаха стабилизиране на дейността и отслабване на инфлацията в услугите.

Среща на Японската централна банка

Инвеститорите ще следят за признаци кога може да се очаква следващото повишение на лихвените проценти в Япония, след като Bank of Japan (BOJ) публикува новите си тримесечни прогнози за растежа и инфлацията на срещата си в петък.

Управителят на институцията коментира в петък, че централната банка "много вероятно" ще повиши лихвените проценти, ако основната инфлация продължи да се покачва, както и ще започне да намалява покупките на облигации в някакъв момент в бъдеще.

Забележките засилиха очакванията, че централната банка ще повиши целевия си краткосрочен лихвен процент от текущия диапазон от 0-0,1% някъде тази година.

Йената поевтиня след решението на японската централна банка миналия месец да сложи край на осемте години на отрицателни лихвени проценти. Пазарите се фокусираха върху нейните насоки, които сигнализираха, че разходите по заемите ще останат около нулата за известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 21.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още