IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор изведе S&P 500 и Nasdaq на зелено за първи път от 6 сесии

Акциите на Tesla задълбочават спада си и цената им достигна най-ниското си ниво за последните 15 месеца

23:39 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Оживление се наблюдава на фодовите пазари отвъд Океана на фона на успокояването на напрежението в Близкия изток. Инвеститорите са в очакване и на първите финансови отчети за тримесечието, пише CNBC.

Водещият индекс на Wall Street Dow Jones затвори сесията на ниво от 38 239,98 пункта, което е увеличение от 0,67%. Рязкото поскъпване на  технологичния сектор изведе S&P 500 и Nasdaq на зелена територия за първи път от шест сесии. Широкият индекс се повиши с 0,87% и отново прехвърли нивото от 5000 пункта - до 5010,6 пункта.

Доминираният от технологични компании Nasdaq достигна до ниво от 15 451,31 пункта, или увеличение от 1,11% спрямо сесията в петък.

Производителят на чипове Nvidia повиши цената на акциите си с 4,4% до 795,18 долара за брой. Компанията заличи част от загубите от мащабните разпродажби в края на миналата седмица, довели до спад на пазарната капитализация от 14%. Това е най-лошото седмично представяне от септември 2022 година за Nvidia, изчисли CNBC.

В същото време акциите на Tesla продължават своята вече седемдневна губеща серия и достигнаха най-ниската си цена за последните 15 месеца. Търговията затвори с цена от 142,05 долара за брой, или понижение от 3,4 на сто. Компанията съобщи за намаляване на цените в САЩ и Европа и това веднага повдигна опасения какво ще прочетем във финансовия отчет за пръвото тримесечие.

Цената на петрола се понижи след индикациите от Иран, че няма да отговори на атаката с три дрона, изпратени от Израел. Двата водещи сорта петрол на пазарите затвориха миналата седмиза със спад от 3% и тенденцията се задържа и в първата сесия от новата седмица. Влияние оказват и опасенията, че прекалено скъпият петрол ще ограничи търсенето.

Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с около 0,15% до 82,87 долара за барел. Европейският сорт "Брент" затвори търговията с цена от около 87 долара за барел, което е понижение с около 0,2 на сто.

На валутните пазари еврото се готви за най-рязкото си месечно понижение спрямо щатския долар от януари насам. Търговията се извършва при 1,0653 долара за брой. Един британски паунд се разменя за 1,2352 долара.

Цената на златото отстъпва от рекордните нива, достигнати на фона на опасенията за ескалация на конфликта в Близкия изток. Търговията се извършва при 2343,70 долара за тройунция, което е спад от 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още