IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla намалява цените за ключовите си пазари САЩ и Китай

Поевтинява и софтуерът за пълно самоуправление на компанията

11:16 | 21.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. намали цените на двата ключови пазара САЩ и Китай заради разочароващите продажби през първото тримесечие, които допринесоха за увеличаването на запасите.

В Китай обновеният Model 3 поевтинява до 231 900 юана (32 хил. долара) от 245 900 юана преди това. Цената на модела Y е намалена до 249 900 юана - или около 34 500 долара, от 263 900 юана, съобщава Bloomberg.

В САЩ най-евтината версия на Model Y вече струва 42 990 долара, най-ниската начална цена на автомобила досега.

Tesla също така намалява цените на двете други по-скъпи версии на Model Y с 2000 и свали цената на Model X до най-ниско ниво досега.

С обявените намаления на цените базираният в Остин, щата Тексас, автомобилен производител изпраща една дива седмица дори по стандартите на главния му изпълнителен директор Илон Мъск, пише информационната агенция.

Всичко започна с едно съобщение на Мъск до служителите, че компанията съкращава 10% от персонала в световен мащаб. Компанията напуснаха и двама висши ръководители.

В сряда Tesla посочи в изявление, че ще поиска от акционерите да гласуват отново за компенсационен пакет от 56 млрд. долара за Мъск. Предишният пакет беше анулиран от съд в Делауеър през януари.

В петък компанията изтегли почти 3900 пикапа Cybertruck, за да поправи или замени педалите на газта, които могат да се разместят и да причинят неволно ускоряване на автомобила. Това увеличава риска от катастрофа.

В събота Мъск отложи планирано пътуване до Индия тази седмица, където се очакваше да се срещне с премиера Нарендра Моди. Той коментира, че трябва да се справи с „тежки задължения“ в Tesla.

Tesla отчете печалбите си за първото тримесечие на 23 април. Акциите на компанията поевтиняват с повече от 40% тази година поради загриженост за спада на продажбите, както и заради засилената конкуренция от Китай и рисковия план Мъск да се „окопае“ по отношение на автономността.

Автомобилният производител отчете първия си годишен спад на продажбите от първите дни на пандемията насам. Компанията е доставила 386 810 автомобила през първото тримесечие, което е доста под прогнозите на анализаторите.

В Китай пазарният дял на Tesla се свива до около 6,7% през четвъртото тримесечие на 2023 г. от 10,5% през първите три месеца на годината, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Автомобилният производител наскоро намали производствените графици в своя завод в Шанхай, съобщи Bloomberg в края на миналия месец. Доставките от завода в Шанхай, който произвежда електромобили за Китай и за износ в други части на Азия, Европа и Канада, са намалели през първите два месеца спрямо година по-рано, въпреки че общите продажби на пътнически превозни средства в Китай са се увеличили.

Tesla намалява цената и на софтуера си за пълно самоуправление (FSD) до 8 хил. долара от 12 хил. долара, съобщава Ройтерс. Мъск залага, че технологията ще се превърне в „дойна крава“ за най-ценния производител на автомобили в света. Той от години обаче не успява да постигне целта за способност за самостоятелно управление, като технологията е под все по-голям регулаторен и законов контрол.

Клиентите ще могат също така да плащат месечен абонамент в размер на 99 долара за този софтуер, ако искат да го ползват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 21.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
780ugly
преди 1 седмица
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още