IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един важен човек от ръководството на Tesla напусна компанията

Осем месеца след оттеглянето на Закари Къркхорн подобно решения взе и вицепрезидентът Дрю Балино

21:50 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вицепрезидентът на Tesla Дрю Балино е напуснал американския автомобилен производител, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата. Това е поредният висш мениджър, който напуска компанията през последните осем месеца.

Балино е един от едва четиримата ръководители в Tesla, които отговарят за нейните инженерни и технологични разработки, свързани с батериите, двигателите и други енергийни продукти.

Ветеранът, който натрупа зад гърба си 18 години в Tesla, споделяше сцената с Илон Мъск по време на представянето на отчетите на концерна.

Напускането му съвпада с обявеното от Мъск решение да намали броя на работниците в Tesla с над 10%, на фона на влошаващата се рентабилност и понижените продажби.

Мъск, който е главен изпълнителен директор на компанията, изгуби още един помощник, когато Закари Къркхорн се оттегли като финансов директор след 13 години, прекарани в Tesla.

Напускането на Балино вероятно ще засили опасенията сред някои инвеститори относно планирането на приемствеността в Tesla, където Мъск ръководи концерна от 2008 г. Милиардерът оглавява шест други компании и не посвещава цялото си време или внимание на най-високо оценения производител на автомобили в света. В началото на годината Мъск също така каза, че предпочита да създава продукти другаде, освен ако не получи около 25% контрол от гласовете в Tesla.

Биографът на Мъск Уолтър Айзъксън описва Балино като представителен инженер с чувство за хумор. В книгата си за Мъск, публикувана миналата година, Айзъксън разказа за напрегната първа среща на Балино с главния изпълнителен директор за това колко батерийни клетки ще са необходими на Tesla, за да постигне целта си за пробега.

„Никога вече не искам да бъда на друга среща с Илон“, цитира Айзъксън думите на Балино пред съоснователя на Tesla Джей Би Стробъл, който напусна компанията през 2019 г., но се присъедини към борда на директорите миналата година .

Айзъксън пише, че Стробъл е успокоил Балино, който казва, че изчислението на Мъск за батерийни клетки се е оказало правилно.

Балино е спечелил около 96 млн. долара чрез периодични продажби на акции, откакто беше назначен за вицепрезидент и трябваше да започне публично да разкрива трансакциите си, сочат изчисления на Bloomberg. Продажбите са извършени по множество предварително договорени планове за търговия, показват документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още