IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е напът да си върне първото място в инвестиционния фонд на Кати Ууд

ARK Innovation ETF е купил повече от 2,3 млн. акции на компанията от декември насам

15:56 | 08.04.24 г. 2
Инвеститорът Кати Ууд. Снимка: Bloomberg L.P.
Инвеститорът Кати Ууд. Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla е напът да си възвърне първата позиция в инвестиционния фонд на Кати Ууд, тъй като компанията ѝ купува акциите на американския производител на електромобили в период на ценови спад – инвестиционен способ, известен като buy the dip, съобщава Bloomberg.

ARK Innovation ETF, борсово търгуван фонд, известен като ARKK, е купил повече от 2,3 млн. акции на компанията, ръководена от Илон Мъск, от декември насам. По този начин акциите на Tesla вече съставляват 9,6% от инвестиционния портфейл на фонда на Кати Ууд. Компанията вече заема второ място в това отношение след лидера Coinbase Global Inc., чиито книжа съставляват 9,86% от портфейла.

Преди настоящата вълна от закупуване на акции ARK ETF продаваше книжа на Tesla в продължение на три последователни тримесечия. Покупките през последните месеци увеличиха общия дял на фонда в компанията до повече от шест милиона акции. По-голямата част от покупките са извършени чрез водещия ARK Innovation ETF и се случва в момент, когато перспективите сред анализаторите относно Tesla бързо се влошават.

Tesla е изтрила около една трета от пазарната си капитализация от началото на 2024 г. Графика: Bloombеrg Tesla е изтрила около една трета от пазарната си капитализация от началото на 2024 г. Графика: Bloombеrg

Tesla изтри около една трета от пазарната си стойност тази година в сравнение с ръста от 9% на индекса S&P 500 за същия период и 7,6-процентното увеличение на Nasdaq 100. Акциите продължават низходящия си тренд през април, след като компанията заяви, че броят на продадените автомобили през първото тримесечие изостава от прогнозите, което предизвика опасения относно нейните приходи и растеж на печалбата.

12-месечната форуърдната консенсусна печалба за Tesla се понижава с около 30% през последната година в сравнение с ръста от 11% на показателя за индекса S&P 500, изтъква Bloomberg.

В анализ от 2023 г. Ark изчислява, че цената на акциите на Tesla ще достигне 2000 долара на акция през 2027 г., като бичите ѝ прогнози показват 2500 долара, а мечите – 1400 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 4 седмици
До: evlogi +1 ето по тая тема разбираш! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
evlogi
преди 4 седмици
Тази е вероятно най-калпавия мениджър на активи през последните 10 години.Някои медии постоянно се опитват да ни я пробутват, вероятно защото е жена.Имаше една добра година,която беше чист късмет, и тогава я нарочиха за голямата работа.А всъщност за последните 5 години има почти 1% нетна годишна възвращаемост. Една м.ай.му.на с вързани очи, ако хвърля напосоки стрелички по табло с акцциите от S&P500, ще се представи по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още