IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще произвежда електромобили в Германия за износ към Индия

Очаква се екип на концерна да посети Индия по-късно този месец, за да разгледа местата за изграждане на местен монтажен завод, разкриват източници пред Ройтерс

18:48 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla ще започне производството на автомобили с десен волан в завода си в Германия за износ в Индия по-късно тази година, разкриват пред Ройтерс източници, запознати с плановете на американския електромобилен концерн.

Очаква се също екип от Tesla да посети Индия по-късно този месец, за да разгледа местата за изграждане на местен монтажен завод, който ще изисква инвестиция от около 2 млрд. долара, добавят източниците.

През март Индия намали данъка върху вноса на определени електрически превозни средства, при условие че техните производители инвестират поне 500 млн. долара в страната и започнат производство там в рамките на три години. Това е победа за Tesla, която от месеци лобираше за по-ниски данъци, но се сблъска със съпротивата на местните автомобилни производители.

„Колите с десен волан, които ще бъдат продавани в Индия, вече се произвеждат“, разкрива един от източниците, добавяйки, че първите бройки ще бъдат изпратени до края на годината.

Остава неясно кой модел ще бъде изнасян към азиатската страна. В момента Tesla произвежда Model Y в Грюнхайде.

Съгласно новата индийска политика компаниите могат да внасят до 8000 коли годишно при по-ниски мита.

Заводът на Tesla в Шанхай, нейния основен експортен център, разположен по-близо до пазари с десен волан, като Австралия и Япония, досега се е занимавал с производството на такива превозни средства.

Tesla внася във Великобритания произведени в Китай превозни средства Model Y с десен волан.

Производителят наблюдава индийския пазар от години, като негови представители посетиха страната няколко пъти през последната година. Главният изпълнителен директор Илон Мъск също се срещна с премиера Нарендра Моди в Ню Йорк миналия юни.

Решението на Tesla да се насочи към Индия идва в момент, когато забавянето на търсенето на електромобили на основните пазари в САЩ и Китай съвпада със засилващата се конкуренция от страна на китайските играчи.

Планът на Tesla също включва инвестиция в зарядна мрежа в Индия, която ще бъде в допълнение към 2-та милиарда долара, предназначени за завода.

„Tesla вече внася части от Индия и сега се стреми да намали доставките от Китай и да превърне Индия в по-голям център за доставки“, посочва един от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още