IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия не планира да намали митата по вноса на електромобили

Поддържането на досегашния политически курс може отново да провали преговорите между страната и Tesla

11:36 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Индия заяви, че в момента не обмисля намаляване на данъците върху вносните електрически превозни средства - позиция, която може да забави плана на Tesla Inc. да навлезе на пазара, съобщава Bloomberg.

„Понастоящем няма предложение нито за освобождаване от местния данък върху добавената стойност, нито за предоставяне на субсидия относно митата по внос на електрически превозни средства в Индия“, споделя Сом Паркаш, служител в Министерството на търговията и промишлеността.

Според него съществуващите политики на правителството „Произведено в Индия“ са насочени към насърчаване на местни и чуждестранни инвестиции в електромобилната индустрия. Правителството стартира програма със стимули на стойност 3,1 млрд. долара през 2021 г., за да подкрепи местното производство на този тип задвижване. Освен това властите предлагат стимули за компании, които искат да произвеждат батерии в Индия по програма за 2 млрд. долара.

Изявлението на правителството изненадва, като се има предвид, че то работи върху политика, която би позволила на международни компании да внасят електрически автомобили при преференциални нива на данъците, ако се ангажират евентуално да обособят производствена дейност в Индия.

Преговорите между Tesla и Индия отново могат да пропаднат. И двете страни бяха стигнали до задънена улица, след като администрацията на министър-председателя Нарендра Моди настоя американския автомобилен производител да произвежда автомобили на местно ниво, докато главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск призова за по-ниски данъци, за да може неговата компания да навлезе на пазара, преди да установи местно производство.

Въпреки че оттогава те възобновиха диалога, като Мъск дори каза, че Tesla вероятно ще направи „значителна инвестиция“ в южноазиатската страна по време на посещението на Моди в САЩ през юни, тези планове сега може да бъдат отложени.

Индия и Tesla обсъждаха споразумение, което включва продажба на автомобили на компанията в страната от следващата година, както и създаване на фабрика след две години, съобщи Bloomberg миналия месец.

Министърът на търговията на страната Пиюш Гоял, който през ноември посети завода на Tesla във Фримонт, щата Калифорния, сподели, че концернът планира почти да удвои покупките на авточасти от Индия до 1,9 млрд. долара тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още